Crowdfundingcampagne voor data dump Shadow Brokers gestaakt

hacker-1952027_960_720

Een crowdfundingactie om de 21.000 euro bij elkaar te krijgen die de Shadow Brokers vragen voor hun eerste data dump is binnen 24 uur gestaakt. De betrokken beveiligingsonderzoekers geven aan vanwege juridische redenen hun campagne te staken.

De Shadow Brokers maakten onlangs bekend een abonnementsdienst te starten voor exploits en kwetsbaarheden. De groep wil iedere maand een data dump met exploits en kwetsbaarheden beschikbaar stellen, die geïnteresseerden kunnen aanschaffen. De data dump van de maand juni wordt aangeboden voor 100 Zcash, wat omgerekend neerkomt op zo’n 21.000 euro. Wie toegang wil krijgen tot de dump van juli, zal opnieuw in de buidel moeten tasten.

Crowdfunding

De hackers Hacker Fantastic en x0rz maakten 30 juni bekend aan crowdfundingcampagne te starten om de 21.000 euro bij elkaar te krijgen, zodat de data dump kan worden aangeschaft. De twee beloofden eventuele zero-day kwetsbaarheden direct te zullen melden bij betrokken fabrikanten, zodat de problemen snel kunnen worden opgelost.

De actie is niet onopgemerkt gebleven en heeft op onder andere Twitter tot een felle discussie geleid. Hierin staat de vraag centraal of het aanschaffen van een dergelijke data dump van cybercriminelen verantwoord is.

Gestaakt vanwege juridische redenen

Hacker Fantastic meldt op Twitter nu de crowdfundingcampagne te staken vanwege juridische redenen. Het opgehaalde geld wordt teruggestort naar donateurs, indien zij in staat zijn te bewijzen dat dit geld van hen afkomstig is. Het bedrag dat overblijft wordt gedoneerd aan de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation (EFF).