Criminelen halen pinautomaten leeg met nieuwe malware

pinautomaat-eu

Cybercriminelen blijken met behulp van malware pinautomaten in zijn geheel te kunnen leegroven. De malware maakt het mogelijk door een pincode in te voeren de automaat het aanwezige geld uit te laten geven.

Het gaat om de GreenDispenser malware, die ontdekt is door het beveiligingsbedrijf Proofpoint. De malware kan vermoedelijk alleen worden geïnstalleerd door aanvallers die fysieke toegang weten te verkrijgen tot pinautomaten. Proofpoint vermoedt dan ook dat bankmedewerkers die verantwoordelijk zijn voor het beheer van de automaten betrokken zijn bij aanvallen met de malware.

Tijdelijk buiten gebruik

Indien een pinautomaat met de GreenDispenser malware wordt besmet kan deze een ‘tijdelijk buiten gebruik’ melding laten zien, waardoor ‘normale’ gebruikers de machine niet kunnen gebruiken. Zodra de juiste pincode wordt ingevoerd werkt het apparaat echter wel degelijk en kunnen aanvallers geld uit de automaat halen.

De malware zou veel lijken op malware voor pinautomaten die eerder al werd ontdekt. In functionaliteiten zou de malware veel overeenkomsten vertonen met de malware Padpin. GreenDispenser bevat echter een aantal unieke functionaliteiten. Zo bleek de malware die door Proofpoint was onderzocht zichzelf automatisch uit te schakelen in september 2015. Waarschijnlijk is deze feature ontworpen om de kans op detectie van de malware te verkleinen.

Twee-staps-authentificatie

Daarnaast wordt twee-staps-authentificatie gebruikt. Naast een hardcoded pincode moet ook een dynamische pincode worden ingevoerd. Deze dynamische pincode is uniek voor iedere installatie van de malware en zorgt dus dat alleen de aanvallers die de malware hebben geïnstalleerd deze kunnen gebruiken. Deze pincode wordt verstrekt via een QR-code die op het scherm van de pinautomaat wordt vertoond zodra deze met malware wordt geïnfecteerd. Proofpoint vermoedt dat de aanvallers een speciale mobiele app hebben ontwikkeld om de dynamische pincode uit deze QR-code te kunnen bemachtigen.

Tot slot bevat GreenDispenser ook een feature waarmee de malware zijn sporen nauwkeurig uitwist. Hiervoor wordt SDelete van Microsoft gebruikt, dat is ontwikkeld om data permanent te verwijderen. De malware wordt op dit moment in een beperkt aantal geografische gebieden ingezet, waaronder Mexico. Proofpoint waarschuwt dat het echter een kwestie van tijd is voordat de malware ook op andere locaties opduikt.

Meer over
Lees ook
Nieuwe malware gebruikt Windows om Android-apparaten te infecteren

Nieuwe malware gebruikt Windows om Android-apparaten te infecteren

Een nieuwe vorm van Android-malware dringt smartphones en tablets binnen via Windows-machines. De malware infecteert in eerste instantie de Windows-machine en wacht af tot een Android-smartphone of -tablet met de computer wordt verbonden. Zodra dit gebeurt dringt de malware het mobiele apparaat binnen en nestelt zich in Android. Het gaat om de ma1

Trojan vermomt zich als Windows-variant van WhatsApp

Trojan vermomt zich als Windows-variant van WhatsApp

WhatsApp is een populaire chatapp voor smartphones waarmee gebruikers via internet tekstberichten naar elkaar kunnen sturen. Een nieuwe Trojan probeert op de populariteit van WhatsApp mee te liften en claimt een PC-versie van de app te zijn. De Trojan is ontdekt door Kaspersky Labs. De malware wordt via spamberichten verspreidt en meldt dat Whats1

Hackers gebruiken televisies en koelkasten om spam te versturen

Hackers gebruiken televisies en koelkasten om spam te versturen

De Internet-of-Things is een ontwikkeling waar bij allerlei dagelijkse apparaten worden verbonden met internet. Ook deze apparaten worden hierdoor kwetsbaar voor cybercriminelen. Dit blijkt onder andere uit de ontdekking van een botnet dat deels is opgebouwd uit televisies en tenminste één koelkast. Het botnet is ontdekt door beveiligingsonderzoe1