Criminelen bespioneren belangrijke overheidsinstellingen en persdienst in de Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland

ESET heeft een uitgebreide analyse gemaakt van de wijze waarop de cyberspionagegroep achter de malwarefamilie Win32/Potao te werk is gegaan. De Potao-familie is een typische cyberspionage-trojan, die wachtwoorden en gevoelige informatie steelt om ze vervolgens aan te bieden aan de aanvaller. De cyberspionnen gebruikten de malware met name voor het stelen van data van overheidsinstellingen in Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland en een persdienst in Oekraïne.

Social engineering 

Win32/Potao is dan ook een voorbeeld van spionagemalware en actief sinds 2011. De laatste twee jaar werd deze malware steeds vaker gesignaleerd. Opvallend was dat de spionnen geen misbruik hoefden te maken van softwarelekken of gaten in de beveiliging. Ze pasten met name social engineering toe, een methode die uitgaat van het manipuleren van mensen.

Gerichte aanvallen

De aanvallen met de malware waren beslist niet willekeurig. Net als BlackEnergy, is Potao gebruikt om Oekraïense overheidsinstellingen, militaire doelen en een grote persdienst te bespioneren. Ook leden van MMM, een financieel piramidespel, dat populair is in Rusland en de Oekraïne, zijn zo in de gaten gehouden.

Encyrptiesoftware als infectiehaard

Uit de analyse blijkt dat er een relatie is met een Russische versie van TrueCrypt en de truecryptrussia.ru website. Deze website leverde niet alleen geïnfecteerde encryptie software, maar trad in sommige gevallen ook op als een command and control (C&C) server voor de backdoor. Dat is opvallend, wat TrueCrypt is een bekende, veelgebruikte oplossing voor het versleutelen van data.

In het ESET blog en de whitepaper ‘Operation Potao Express’ worden de technische details en verspreidingsmechanismen van deze malware-variant uitgebreid beschreven.

   
Dossiers
Meer over
Lees ook
Bestrijders cybercriminaliteit presenteren eerste veiligheidsjaarverslag

Bestrijders cybercriminaliteit presenteren eerste veiligheidsjaarverslag

KPN, het NCSC (Nationale Cyber Security Centrum), Team High Tech Crime Unit van de politie en TNO hebben gezamenlijk het rapport  'Cyber Security Perspectives 2013' uitgebracht.  De vier organisaties die een belangrijke rol spelen bij de bestrijding van cybercriminaliteit schetsen hierin een beeld over de digitale veiligheid in Nederland. Deze wee1

Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

Sommige kwetsbaarheden worden zo weinig misbruikt dat eigenlijk niemand er aandacht aan besteed. Een voorbeeld hiervan is NTP-servers. Cybercriminelen hebben onverwachts een flinke hoeveelheid aanvallen op netwerktijdprotocol (NTP)-servers uitgevoerd, waardoor zij allerlei servers van grote bedrijven konden neerhalen. Symantec meldt een plotselin1

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

De nieuwe uniforme veiligheidsregels voor online bankieren moeten duidelijkheid geven. Financieel consulent Peter Beszelsen waarschuwde echter in een column in De Telegraaf dat slachtoffers van fraude met internetbankieren voortaan zelf moeten bewijzen dat zij zich aan de regels van banken hebben gehouden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloe1