Consumentenbond start petitie om Android updates te versnellen

Google verhelpt beveiligingsproblemen in het Android besturingssysteem doorgaans snel. Deze updates zijn echter lang niet altijd snel beschikbaar voor gebruikers, aangezien zij afhankelijk zijn van de fabrikant van hun smartphone of tablet. De Consumentenbond is een petitie gestart om deze fabrikanten te dwingen updates sneller beschikbaar te stellen.

84% van de 171 toestellen die de Consumentenbond in de afgelopen twee jaar heeft getest worden niet meer geüpdatet. De helft beschikt zelfs over Android 4.3 of ouder, waarvan bekend is dat hier kwetsbaarheden inzitten. Met de petitie hoopt de Consumentenbond fabrikanten te overtuigen alle smartphones en tablets te updaten en updates voortaan sneller beschikbaar te stellen. De petitie is te vinden op de website van de Consumentenbond.

Het sneller updaten van Android is van groot belang, aangezien cybercriminelen aan de hand van de updates van Google kunnen nagaan welke beveiligingsgaten in het Android besturingssysteem zijn aangetroffen. Deze gaten kunnen zij vervolgens in de praktijk misbruiken doordat fabrikanten updates aanzienlijk later beschikbaar stellen. Gebruikers krijgen hierdoor geen kans zichzelf tegen beveiligingsproblemen te beschermen.