Commentaar geven op normontwerp NEN 7503 voor gegevensuitwisseling in de zorg

NEN 7503

NEN 7503:2021 ‘Gegevensuitwisseling in de zorg – Elektronische verwerking en uitwisseling van gegevens voor het voorschrijven en ter hand stellen van medicatie’ is herzien. NEN 7503 vormt de basis waarmee informatiesystemen zullen worden gecertificeerd om aan de eisen van het wetsvoorstel voor de elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) te voldoen. Het is tot 1 juli mogelijk commentaar in te dienen en 11 mei is er een webinar over NEN 7503.

NEN 7503 heeft betrekking op de verwerking en uitwisseling van elektronische berichten over het voorschrijven en het verstrekken van geneesmiddelen in de Nederlandse gezondheidszorg. Concreet bevat dit het sturen van een medicatievoorschrift (van voorschrijver naar verstrekker) en de afhandeling van dit medicatievoorschrift (van verstrekker naar voorschrijver). In het kader van de landelijke gegevensuitwisseling in de zorg wordt de verwerking en uitwisseling van gegevens tussen zorgaanbieders met betrekking tot het voorschrijven en ter hand stellen van medicatie als speerpunt opgepakt. Ontwerp NEN 7503 is opgesteld in relatie met het landelijk implementatieplan Medicatieoverdracht en wordt later aangevuld met complementaire toepassingen voor medicatieoverdracht.

Wijzigingen

Een werkgroep, bestaande uit 22 verschillende belanghebbenden in het zorgveld van de elektronische gegevensuitwisseling, heeft NEN 7503 versie uit 2011 geactualiseerd op basis van nationale en internationale ontwikkelingen. Deze norm beschrijft een eerste onderdeel van de zorgbrede implementatie van de informatiestandaarden voor medicatieoverdracht: Medicatieproces 9 (MP9), Labwaarden voor medicatie (lab2zorg) en Contra-indicaties en Overgevoeligheden (CiO).

Commentaar indienen

Tot 1 juli 2021 is het mogelijk om commentaar in te dienen via normontwerpen.nen.nl. Daarna gaat de werkgroep aan het werk om het ontvangen commentaar te beoordelen en te verwerken. Indien u commentaar levert op de norm, krijgt u hier een terugkoppeling op. Naar verwachting is de definitieve norm eind 2021 gereed.

Webinar

Op 11 mei van 13:00 – 14:30 wordt er een webinar georganiseerd over NEN 7503. De voorzitter van de werkgroep, de schrijvers van het normontwerp en vertegenwoordigers van het ministerie van VWS zijn aanwezig om vragen over het normontwerp te beantwoorden.

Aanmelden voor het webinar ‘Normontwerp NEN 7503’.

Meer informatie
Voor informatie over deze norm of over het normalisatieproces: Shirin Golyardi en Evelyn Noordam-Haagmans, consultants Zorg en Welzijn, telefoon 015 2 690 318 of e-mail zw@nen.nl. Lees ook het persbericht op de website van het ministerie van VWS.

Meer over
Lees ook
Sectigo introduceert CA-neutraal Certificate Lifecycle Management

Sectigo introduceert CA-neutraal Certificate Lifecycle Management

Sectigo®, wereldwijd leverancier van digitale certificaten en geautomatiseerd Certificate Lifecycle Management (CLM), introduceert vandaag nieuwe functionaliteiten binnen Sectigo Certificate Manager (SCM). Daarmee groeit SCM uit tot een universeel platform waarmee ook publieke en private certificaten van andere certificaatautoriteiten (CA’s) kunne1

Kiwa en KPN Security: voorkom cyberaanval op slimme apparaten

Kiwa en KPN Security: voorkom cyberaanval op slimme apparaten

Cybercriminelen vallen steeds vaker IoT-consumentenelektronica aan. Als het aan Kiwa en KPN Security ligt, komt hierin snel verandering. De twee bedrijven hebben hun expertises gecombineerd en helpen fabrikanten en leveranciers die hun IoT-consumentenelektronica onafhankelijk willen laten beoordelen en certificeren. Consumenten kunnen erop vertrou1

Extreme zet nieuwe standaard voor cloudnetwerksecurity en verbetert de bescherming van klantgegevens en -privacy

Extreme zet nieuwe standaard voor cloudnetwerksecurity en verbetert de bescherming van klantgegevens en -privacy

Extreme Networks, Inc. is de enige cloudnetwerkleverancier die over drie ISO-certificeringen beschikt voor het voldoen aan best practices en controlemiddelen op het gebied van information security management systems. ExtremeCloud™ IQ is daarmee het meest uitgebreid gecertificeerde cloudnetwerkmanagement-platform