Cisco Global Networking Trends Report 2021: van continuïteit naar veerkracht

cisco

Het Cisco Global Networking Trends Report 2021 ziet een hernieuwde nadruk op IT-flexibiliteit als belangrijkste algemene trend om de veerkracht van het bedrijf te vergroten. In tegenstelling tot de huidige inspanningen op het gebied van bedrijfscontinuïteit, hebben organisaties veerkracht nodig om goed te kunnen inspelen op onvoorziene en ingrijpende gebeurtenissen.

Op IT-gebied is de coronapandemie een wake-up call geweest. Niet alleen werd er vrijwel van de ene dag op de andere massaal thuisgewerkt, maar ook zagen veel organisaties zich gedwongen om hun digitalisering te versnellen. Toch is het niet de eerste crisissituatie waarmee zij te maken hebben gehad. Volgens het rapport hebben 7 van de 10 organisaties in de afgelopen 5 jaar minstens één ernstige crisis meegemaakt en bijna allemaal zijn ze ervan overtuigd dat het niet hun laatste crisis zal zijn. Het netwerk speelt een centrale rol bij het vergroten van de veerkracht van een organisatie, zodat deze een crisis beter het hoofd kan bieden.

Alleen de netwerkcontinuïteit – de connectiviteit en uptime - in stand houden, is niet langer voldoende. Het netwerk moet snel kunnen reageren op alle omstandigheden, nieuwe businessmodellen en diensten mogelijk maken, integreren met IT-processen en ook nog medewerkers, kernactiviteiten, klanten en het merk beschermen. Op grond hiervan ziet het Cisco Global Networking Trends Report 2021 dat het netwerk de volgende cruciale organisatie-aspecten verder moet ondersteunen:

  • Werknemers moeten ongeacht of ze thuis, op kantoor of elders werken veilig toegang krijgen tot het bedrijfsnetwerk en kunnen beschikken over al hun applicaties die ook goed moeten presteren om overal dezelfde gebruikservaring te bieden. De belangrijkste uitdagingen daarbij zijn de prestaties van de applicaties, het waarborgen van de security en het verkrijgen van inzicht in het gedrag van de eindgebruikers. Wat security betreft draait het om schaalbare VPN, het gebruik van multifactor authenticatie om applicaties te beveiligen en het bieden van veilige toegang tot de multicloud.
  • Medewerkers moeten in staat worden gesteld om, zodra dat weer kan, veilig naar kantoor te gaan. Niet verrassend is dat er veel meer gebruik gemaakt zal worden van videoconferencing, daarnaast zal netwerktechnologie worden gebruikt om te kunnen bepalen waar en wanneer mensen te dicht op elkaar zitten, zodat de anderhalve meter afstand gehandhaafd kan worden. Ook zal er meer aandacht komen voor netwerkoperaties en helpdeskfunctie op afstand.
  • Door de economische gevolgen van de pandemie, zullen organisaties uit kostenoverwegingen meer werklasten naar de publieke cloud brengen. Dat zullen steeds vaker verschillende clouds zijn waardoor de veerkracht en flexibiliteit worden verhoogd. De uitdaging zal zijn om overal dezelfde gebruikservaring te bieden. Het tot stand brengen van een multicloudstrategie helpt daarbij.
  • De grote en snelle toename van thuiswerken zorgt voor grote druk op de netwerkoperaties en het beheer. Netwerkautomatisering brengt verlichting en kan storingen tot een minimum beperken. Automatisering zal breed ingezet worden, van het doorvoeren van end-to-end netwerkbeleid tot operaties zoals segmentatie en toegang geven tot het netwerk.
  • Netwerkautomatisering zal steeds meer gebruikmaken van AI voor netwerkanalyse en het verkrijgen van diepgaande inzichten zodat organisaties zich beter kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Moderne netwerken genereren een stortvloed aan events en issues die zonder hulp van geavanceerde technologie niet meer af te handelen zijn. Door het inzetten van AI kunnen netwerken de flexibiliteit, veiligheid, intelligentie en snelheid bieden die nodig zijn om de zakelijke veerkracht te ondersteunen.
Meer over
Lees ook
Gebrek aan beveiligingsmaatregelen voor Internet of Things devices verdubbelde het aantal DDoS-aanvallen in 2016

Gebrek aan beveiligingsmaatregelen voor Internet of Things devices verdubbelde het aantal DDoS-aanvallen in 2016

Het aantal denial-of-service-cyberaanvallen (DoS) of distributed-denial-of-service-cyberaanvallen (DDoS) nam in 2016 toe van 3 naar 6 procent. Dit kwam door het gebrek aan toereikende beveiligingsmaatregelen voor Internet of Things devices (IoT). Van alle IoT-aanvallen kwam 60 procent uit Azië, 21 procent uit EMEA en 19 procent uit Noord- en Zuid-1

Rapport McAfee Labs: malware, ransomware en overzicht 30 jaar ontwijkingstechnieken

Rapport McAfee Labs: malware, ransomware en overzicht 30 jaar ontwijkingstechnieken

McAfee heeft het McAfee Labs Threats Report juni 2017 gepubliceerd. Het rapport gaat in op de werking van de wachtwoord stelende trojan Fareit, geeft een overzicht van dertig jaar ontwijkingstechnieken in malware en beschrijft de opkomst van steganografie als techniek om detectie te voorkomen. Enkele trends: de hoeveelheid mobiele malware is de af1

Rapport Intel Security signaleert mismatches in securityaanpak bij organisaties

Rapport Intel Security signaleert mismatches in securityaanpak bij organisaties

Intel Security presenteert, samen met het Center for Strategic and International Studies (CSIS), een nieuw rapport getiteld ‘Tilting the Playing Field: How Misaligned Incentives Work Against Cybersecurity’. Uit dit wereldwijde onderzoek blijkt dat verschillen tussen de motivatie van aanvallers en die van verdedigers duidelijke voordelen opleveren1