‘CIA probeerde beveiliging van iOS en OS X te kraken’

spionage

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA probeert al enkele jaren de beveiliging van Apple’s mobiele besturingssysteem iOS en het OS X-besturingssysteem voor de Mac te kraken. Dit is noodzakelijke om spionagesoftware op de apparaten te kunnen installeren. Het kraken van de beveiliging en encryptie van Apple-producten zou zelfs een speciale codenaam hebben: Jamboree.

Dit meldt The Intercept, die documenten in handen heeft afkomstig van klokkenluider Edward Snowden. De Amerikaanse inlichtingendienst zou in ieder geval tussen 2006 en 2012 verschillende bijeenkomsten hebben georganiseerd waarop werd besproken hoe de beveiliging van Apple-producten gekraakt kon worden.

Xcode

De CIA zou zijn pijlen onder andere hebben gericht op Xcode, software die appontwikkelaars gebruiken bij het bouwen van iOS-apps. De dienst zou een aangepaste versie van Xcode hebben verspreid onder ontwikkelaars. De dienst zou data van apps die met de aangepaste versie zijn ontwikkeld eenvoudig kunnen onderscheppen.

Daarnaast zou ook een installatietool zijn ontwikkeld waarmee Mac-gebruikers OS X op hun machine konden installeren. Deze installatietool installeerde uiteraard niet alleen OS X, maar ook malafide software. Het gaat hierbij onder andere om een keylogger om toetsaanslagen van gebruikers te kunnen registreren.

Onduidelijkheid over eventuele successen

De documenten van Snowden spreken zich niet uit over eventuele successen die de CIA heeft behaald in zijn zoektocht naar het kraken van Apple-producten. Dit blijft vooralsnog dan ook onduidelijk.

Lees ook
Een veilige omgeving door een alarmsysteem met meldkamer

Een veilige omgeving door een alarmsysteem met meldkamer

In december 2021 stond het aantal geregistreerde inbraken op ruim 59.500. In de afgelopen jaren heeft het aantal inbraken grote schommelingen meegemaakt, maar het gemiddelde aantal inbraken is over de gehele periode van 2016 tot 2021 wél gedaald. De categorie waar de grootste afname in inbraken op te merken was, is woninginbraak.

Qualys introduceert geavanceerde herstelopties om risico’s van kwetsbaarheden te beperken

Qualys introduceert geavanceerde herstelopties om risico’s van kwetsbaarheden te beperken

Qualys voegt vandaag Advanced Remediation toe aan het Qualys Cloud Platform. Organisaties kunnen door deze geavanceerde herstelopties, naast het patchen van besturingssystemen en applicaties van derden en het implementeren van aangepaste software, nu ook misconfiguraties van IT-middelen verhelpen.

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Als je een Windows-of Linux-pc gebruikt, is de kans groot dat er een Trusted Platform Module (TPM) aan het moederbord van je systeem is verbonden. De TPM is een hardwaremodule die in veel lijkt op de SmartCard-chip die in je creditcard is ingebed. Die chip zorgt voor veilige authenticatie van je kaart tijdens betalingstransacties. Dat gebeurt op b1