Chinese hackers slaan toe bij Nederlandse Duitse defensiebedrijf

vlag-china

Het Nederlandse Duitse defensiebedrijf Rheinmetall Defence is vanaf 2012 aangevallen door Chinese hackers. Hierbij is technologische informatie van het bedrijf buitgemaakt. Vermoedelijk hebben de hackers tot kort geleden toegang gehad tot het bedrijfsnetwerk.

Dit melden bronnen in de inlichtingenwereld tegenover de Volkskrant. Rheinmetall Defence is een bedrijf dat onder andere materialen levert voor pantservoertuigen. Van deze voertuigen worden voor de Nederlandse landmacht vijf varianten ontwikkeld, terwijl voor de Duitse landmacht twee versies worden gebouwd.

Fox-IT

De hack zou aan het licht zijn gekomen dankzij onderzoek van Fox-IT. In het najaar van 2015 stuitte onderzoeker Yonathan Klijnsma van het bedrijf op onbekende kwaadaardige software, die in eerste instantie alleen in Myanmar leek te worden ingezet. Later werden ook infecties ontdekt bij bedrijven en overheidsinstellingen in onder andere Verenigde Staten, Canada en Duitsland.

Hierop is de malware verder onderzocht. Zowel taalinstellingen, gekozen doelwitten als de werkwijze wijzen volgens Klijnsma op Chinese hackers. Tussen 2012 en 2015 zou de groep tenminste 24 instanties hebben gehackt. De groep is nog steeds actief.

Spear phishing

Zowel Fox-IT als Klijnsma willen overigens niet bevestigen dat Rheinmetall Defence het gehackte bedrijf is. Wel laat Klijnsma tegenover de Volkskrant weten dat een ‘Duitse-Nederlandse samenwerking in de defensie-industrie' het doelwit was. Ook stelt Klijnsma dat de hackers het bedrijfsnetwerk binnen konden komen na een spear phishing aanval, waarbij vanaf een vals e-mailadres naar medewerkers een Engelstalig nieuwsbericht werd verstuurd over de Duits-Nederlandse samenwerking.

Meer over
Lees ook
Hoeveelheid malafide Android-apps bijna verviervoudigd in twee jaar tijd

Hoeveelheid malafide Android-apps bijna verviervoudigd in twee jaar tijd

De hoeveelheid malafide apps in Google's Play Store neemt in een hoog tempo toe. Het aantal malafide apps voor het Android-platform in Google's eigen appwinkel is tussen 2011 en 2013 met maar liefst 388 procent gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van Risk IQ. Risk IQ is een bedrijf dat de inhoud van appwinkels in de gaten houdt om namaakvarianten v1

Klanten van Rabobank en ING zijn doelwit van nieuwe bankingtrojan

Klanten van Rabobank en ING zijn doelwit van nieuwe bankingtrojan

Klanten van de Rabobank en ING zijn doelwit van een nieuwe versie van de bankingtrojan Zeus. De trojan wordt verspreidt in JPG-afbeeldingen die overal op internet zijn geüpload. Hiervoor waarschuwt Jerome Segura van Malwarebytes, die samen met de Franse onderzoeker Xylitol de nieuwe malware heeft onderzocht. De onderzoekers hebben ontdekt dat alle1

Hackers verstoppen malware in RTF-documenten

Hackers verstoppen malware in RTF-documenten

Hackers verstoppen steeds vaker hun malware in RTF-documenten. Hiervoor waarschuwt in ieder geval beveiligingsbedrijf Trend Micro. De RTF-documenten worden voorzien van een embedded Control Panel (CPL)-bestand, die de malware naar de computer van het slachtoffer download. CPL-bestanden zijn bedoeld om informatie over de configuratie van het systee1