Certificaat- en sleutelproblemen verstoren beschikbaar van kritische online diensten

encryptie

De beschikbaarheid van kritische online services wordt steeds vaker verstoord door certificaat- en sleutelproblemen. 79% van de IT-professionals geeft aan in 2016 met tenminste één storing te maken te hebben gehad die is veroorzaakt door een certificaat.

Dit blijkt uit onderzoek van Dimensional Research en Venafi onder 505 IT-professionals in Europa en de Verenigde Staten over de frequentie, omvang en oorzaken van alle storingen. De belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn:

  • 79% heeft in 2016 minstens één storing ervaren veroorzaakt door een certificaat
  • Bij 38% waren dat er in 2016 meer dan 6
  • 4% heeft in 2016 meer dan 100 certificaat gerelateerde storingen meegemaakt
  • 64% van de organisaties kon niet binnen 6 uur op certificaat gerelateerde storingen reageren

Snelgroeiend gebruik encryptie

Als gevolg van het snelgroeiend gebruik van encryptie hebben vooral middelgrote tot grote bedrijven steeds meer moeite om alle certificaten en encryptiesleutels goed beveiligd te managen. De twee belangrijkste oorzaken van het toenemend aantal certificaat gerelateerde storingen zijn de explosieve groei van IP-apparatuur in bedrijfsnetwerken en de invoering van DevOps en Fast IT ontwikkelingen.

Veel organisaties hebben onvoldoende inzicht in het certificaatgebruik. Uit informatie van Venafi’s klanten blijkt zij gemiddeld 16.500 onbekende certificaten en sleutels gebruiken. Uit het onderzoek van Dimensional Research blijkt dat veel organisaties daar te weinig controle over hebben en tevens geen geautomatiseerde processen voor het vervangen van certificaten als ze verlopen, of worden gehackt:

  • 65% heeft nog geen centrale managementoplossing voor alle gebruikte certificaten en sleutels
  • 65% van alle organisaties die wel zo’n centrale oplossing heeft, vertrouwt daarbij op de beveiliging van hun Certificate Authorities (CA’s), wat het inzicht in de uitgifte ervan belemmert

Identiteit- en toegangscontrole

“Digitale certificaten en encryptiesleutels vormen de basis voor identiteit- en toegangscontrole door machines, net als gebruikersnamen en wachtwoorden voor mensen”, zegt Kevin Bocek, vice president security strategy & threath intelligence van Venafi. “Omdat certificaten de veilige communicatie tussen alle apparatuur regelen, vormen ze een ondergewaardeerd onderdeel van het digitale ecosysteem van elke organisatie en daardoor de totale digitale wereldeconomie. Wanneer ze onverwacht verlopen kunnen kritische services onbereikbaar worden. Helaas hebben de meeste organisaties nog steeds niet het benodigde inzicht en tools om deze cybersecurityfundering effectief te managen.”

“Het goede nieuws is dat de meeste certificaat gerelateerde storingen goed voorspelbaar zijn, alleen moet men dan wel de scope en schaalgrootte van het potentiële probleem begrijpen”, vervolgt Bocek. “Naarmate we meer cloud services, IoT-apparatuur en DevOps automatisering gaan gebruiken, blijft het gebruik van certificaten explosief groeien. Die ontwikkeling is alleen te beheersen als organisaties de uitgifte, levenscyclus en vervanging van certificaten en sleutels geautomatiseerd gaan managen. Het negeren daarvan brengt de beschikbaarheid van kritische services in gevaar en vergroot de cybersecurityrisico’s.”

Meer over
Lees ook

DarkMatter levert eerste beveiligde KATIM smartphones aan klanten (video)

De beveiligde smartphone KATIM van het in Abu Dhabi gevestigde beveiligingsbedrijf DarkMatter wordt sinds kort aan de eerste klanten geleverd. Deze smartphone is volledig gericht op beveiliging en versleutelt standaard ieder telefoongesprek van gebruikers. Ook bevat het apparaat een fysieke knop aan de zijkant waarmee zowel de camera als microfoon in het apparaat fysiek worden losgekoppeld om spionage tegen te gaan. De smartphone draait op het zelfontwikkelde en beveiligde besturingssysteem KATIM OS, dat op Android is gebaseerd. Gebruikers krijgen daarnaast toegang tot door DarkMatter ontwikk1

Wibu-Systems maakt CodeMeter geschikt voor Intel SGX

Wibu-Systems maakt CodeMeter geschikt voor Intel SGX

CodeMeter, een technologie van Wibu-Systems voor softwarebescherming en licentiemanagement, kan voortaan worden gebruikt in combinatie met Intel Software Guard Extensions (Intel SGX) op Windows platformen. De CodeMeter technologie is gericht het automatisch dan wel handmatig beschermen van software, firmware en data. De CodeMeter technologie bied1

Wibu-Systems lanceert CMStick/BMC dongle

Wibu-Systems lanceert CMStick/BMC dongle

Wibu-Systems presenteert tijdens Embedded World van 27 februari tot en met 1 maart CMStick/BMC, het nieuwste lid van de familie van dongles voor het veilig opslaan van cryptografische sleutels en softwarelicenties. CmStick/BMC is een System in Package (SiP) met een metalen behuizing, ondersteuning voor USB 3.1 voor snelle dataoverdracht en een SL1