‘CEO-fraude wordt steeds geraffineerder’

hacker4-gabor-kalman

Cybercriminelen die zich richten op CEO-fraude gaan steeds geraffineerder te werken en proberen steeds vaker actief het vertrouwen van slachtoffers te winnen. Hierdoor proberen de aanvallers de kans dat een aanval slaagt te vergroten.

Hiervoor waarschuwt beveiligingsbedrijf Symantec. CEO-fraude is een vorm van cybercriminaliteit waarbij een aanvallers zich voordoet als CEO en contact opneemt met een medewerker van de financiële afdeling. De aanvaller verzoekt de medewerker vervolgens een geldbedrag over te schrijven naar een rekeningnummer.

Vertrouwensband opbouwen

Traditioneel sturen aanvallers direct een betaalverzoek naar een slachtoffer en hopen vervolgens dat deze tot betaling overgaat. Tegenwoordig zouden aanvallers echter steeds vaker eerst proberen een vertrouwensband op te bouwen met het slachtoffer door een informeel gesprek aan te knopen en bijvoorbeeld te informeren welke gegevens nodig zijn voor een bepaalde transactie.

Deze vertrouwensband moet ertoe leiden dat slachtoffers eerder geneigd zijn geldbedragen daadwerkelijk over te schrijven. “De scammers doen pas een betalingsverzoek als zij redelijke zeker zijn dat het slachtoffer meewerkt”, meldt Binny Kuriakose, onderzoeker van Symantec, in een blogpost.

Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1