CCleaner-backdoor was gericht op grote tech- en telecombedrijven

malware

De backdoor die in een CCleaner verborgen zat blijkt toch te zijn ingezet om malware te versturen naar sommige slachtoffers. Het gaat hierbij om grote techbedrijven, melden zowel Cisco als Avast.

Versie 5.33.6162 van CCleaner die werd aangeboden via de officiële downloadserver van CCleaner-ontwikkelaar Piriform en CCleaner Cloud versie 1.07.3191 bleken onlangs gecompromitteerde code te bevatten. Tot nu toe werd gedacht dat via deze code geen malware is verspreid naar getroffen systemen, maar hier komen zowel Cisco als Avast nu op terug.

Gericht op tech- en telecombedrijven

Op een Command & Control-server van de malware die offline is gehaald zijn bestanden aangetroffen waaruit blijkt dat dit wel het geval is. Cisco meldt dat de aanvallers het hadden voorzien op grote tech- en telecombedrijven, waaronder Singtel, HTC, Samsung, Sony, Gauselmann VMware, Intel, Microsoft, Cisco, Vodafone, Linksys, Epson, Akamai Technologies en D-Link.

Dit wordt door Avast bevestigd. Avast stelt dat uit logbestanden op deze server blijkt dat de malware is verspreid naar tenminste 20 systemen van in totaal acht verschillende organisaties. Welke organisaties getroffen zijn wil het bedrijf niet openbaar maken; Avast geeft aan deze organisaties gewaarschuwd te hebben. Cisco vermoedt dat de aanvallers uit waren op intellectueel eigendom van de aangevallen bedrijven.

Systeem herstellen of opnieuw installeren

Cisco waarschuwt getroffen gebruikers dan ook niet alleen de getroffen versie van CCleaner te verwijderen, maar hun systeem te herstellen vanaf een backup of het systeem volledig opnieuw in te installeren. Door deze maatregel te nemen stellen getroffen gebruikers zeker dat zij niet alleen de backdoor verwijderen, maar ook eventuele andere malware die met behulp van deze backdoor op systemen is geplaatst.

Meer over
Lees ook
Lookout ontdekt dat Android spyware ‘Hermit’ wordt ingezet in Kazakhstan

Lookout ontdekt dat Android spyware ‘Hermit’ wordt ingezet in Kazakhstan

Securitybedrijf Lookout heeft ontdekt dat Android-surveillanceware van enterprise niveau, momenteel door de regering van Kazachstan wordt gebruikt binnen de grenzen van het land. Onderzoekers van Lookout troffen ook bewijs van de inzet van deze spyware - die door onderzoekers ‘Hermit’ is genoemd - in Italië en in het noordoosten van Syrië.

Nerbian RAT gebruikt COVID-19 als dekmantel

Nerbian RAT gebruikt COVID-19 als dekmantel

Sinds eind april 2022 hebben onderzoekers van Proofpoint een malwarecampagne waargenomen via e-mail, genaamd Nerbian RAT. Een klein aantal e-mails (minder dan 100 berichten) werden naar meerdere sectoren gestuurd, waarbij vooral organisaties in Italië, Spanje en het VK werden getroffen.

Proofpoint identificeert nieuwe malware loader Bumblebee

Proofpoint identificeert nieuwe malware loader Bumblebee

Sinds maart 2022 heeft Proofpoint campagnes waargenomen waarbij een nieuwe downloader, genaamd Bumblebee, werd verspreid. Ten minste drie clusters van activiteit, waaronder van bekende cybercriminele groepen, verspreiden momenteel Bumblebee.