CBP onderzoekt verwerking van DIS-gegevens door Nederlandse Zorgautoriteit

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) onderzoekt de wijze waarop de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gegevens uit het Diagnose Informatie Systeem (DIS) verwerkt. De NZa heeft naar aanleiding van het onderzoek bekend gemaakt voorlopig derde geen gegevens mee te leveren uit het DIS.

Het DIS is een systeem waarin behandelgegevens van alle ziekenhuizen en ggz-instellingen worden verzameld. De in het DIS opgenomen gegevens zijn zodanig bewerkt dat de herleidbaarheid tot het individu wordt beperkt, maar niet voorgoed onmogelijk wordt gemaakt. Daarmee blijven het persoonsgegevens. In 2014 gaf de Artikel 29-Werkgroep van Europese privacytoezichthouders, waar ook het CBP aan deelneemt, in een opinie aan dat een belangrijke factor bij het anonimiseren is dat de verwerking onomkeerbaar moet zijn. De opinie maakt duidelijk dat pseudonimiseren geen anonimiseringsmethode is, maar slechts een beveiligingsmaatregel om privacyrisico’s te verkleinen.

Het CBP concludeert dan ook dat in DIS (bijzondere) persoonsgegevens worden verwerkt. De verwerking van deze gegevens dient daarom te voldoen aan de eisen van de Wet bescherming persoonsgegevens. Het CBP is daarom een onderzoek gestart om de wijze waarop de NZa deze gegevens verwerkt te toetsen.

Meer over
Lees ook
Mimecast: Helft Nederlandse organisaties getroffen door gijzelsoftware

Mimecast: Helft Nederlandse organisaties getroffen door gijzelsoftware

De politie registreerde in het eerste kwartaal van 2021 meer dan 3800 gevallen van cybercrime, bijna een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Maar het werkelijke aantal incidenten ligt nog een stuk hoger, blijkt uit een onderzoek onder IT- en securityprofessionals in opdracht van cyberbeveiliger Mimecast . Zo was ruim de helft (1

Eagle Eye Networks presenteert Cloud camerabeveiliging rapport

Eagle Eye Networks presenteert Cloud camerabeveiliging rapport

Eagle Eye Networks, wereldwijd marktleider op het gebied van cloud camerabeveiliging, heeft een rapport uitgebracht met gedetailleerde informatie over cameragebruik en inzichten van camera’s die zijn aangesloten op het Eagle Eye Networks Cloud Video Management System (VMS).

DDoS-clearinghouse aangemerkt als ‘high potential’ innovatie door Europese Commissie

DDoS-clearinghouse aangemerkt als ‘high potential’ innovatie door Europese Commissie

Het DDoS-clearinghouse is door de Europese Commissie geselecteerd voor hun Innovation Radar als een belangrijke innovatie in de categorie 'secure networks and computing’. Het DDoS-clearinghouse is een systeem waarmee organisaties de kenmerken van DDoS-aanvallen waarmee zij geconfronteerd worden, kunnen meten en delen met andere aangesloten organis1