Campagne tegen RAT’s van Europol leidt tot twaalf arrestaties

Europol heeft in december in samenwerking met opsporingsinstanties in Europa een twee weken durende campagne gehouden tegen het gebruik van remote access trojans (RAT’s). ‘Operation Falling sTAR’ heet geleid tot meerdere huiszoekingen en 12 arrestaties in Frankrijk, Noorwegen en Roemenië.

Dit meldt Europol. Europol’s European Cybercrime Centre (EC3) heeft nationale opsporingsinstanties bijgestaan bij het identificeren van Europeanen die RAT’s misbruiken om cybercriminaliteit te plegen. In veel gevallen zou het om adolescenten gaan. De samenwerking met nationale opsporingsinstanties in Europa was onderdeel van ‘European Multidisciplinary Platform against Criminal Threats’ (EMPACT), een platform gericht op de aanpak van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur en informatiesystemen in de Europese Unie.

“Dezelfde technologieën die mensen helpen in alledaagse situaties kunnen worden uitgebuit om nietsvermoedende slachtoffers aan te vallen. Aangezien misdaden die online gepleegd worden een urgente en steeds groter wordende uitdaging vormen moeten opsporingsinstanties hun krachten bundelen met buitenlandse organisaties en samenwerken om gebruikers te beschermen en jonge individuen ervan te weerhouden het criminele pad op te gaan. Operation Falling sTAR is een goed voorbeeld van de wijze waarop gecoördineerde internationale inspanningen en effectieve partnerships tussen opsporingsinstanties cybercriminaliteit kan aanpakken en voorkomen”, zegt Wil van Gemert, Europol’s Deputy Director Operations.