Britse inlichtingendienst voerde DDoS-aanval uit op Anonymous

Anonymous is een hackersgroep die lange tijd banken en andere organisaties met behulp van Distributed Denial of Service (DDoS)-aanvallen plat wisten te leggen. De Britse geheime dienst GCHQ blijkt Anonymous met gelijke munt te hebben terugbetaald. De inlichtingendienst DDoS'te het IRC-kanaal en andere chatrooms van de hackersgroep.

NBC beschikt over een PowerPoint-presentatie die is doorgespeeld door Edward Snowden en de opvallende actie van GCHQ aantoont. De DDoS-aanvallen zijn uitgevoerd door de Joint Threat Research Intelligence Group (JTRIG). De aanvallen hebben de codenaam 'Op WEALTH' gekregen. De GCHQ wilde met zijn acties de activiteiten van de hackersgroepen Anonymous, Lulzsec en de Syrian Cyber Army verstoren.

Het verstoren van de activiteiten lijkt overigens aardig gelukt. De presentatie meldt dat de DDoS-aanvallen van GCHQ maar liefst 80 procent van alle bezoekers in de Anonymous-chatruimtes heeft weggejaagd. Slechts 20 procent van de gebruikers zouden dus desondanks actief zijn gebleven op de IRC-kanalen.

Veel hackersgroepen gebruiken IRC-kanalen om met elkaar te kunnen communiceren. De kanalen zijn voor inlichtingendiensten dan ook een bron van informatie. GCHQ blijkt undercoveragenten op de IRC-kanalen te hebben afgestuurd in een poging de identiteit van de hackers te achterhalen. De speciale afdeling van de Britse inlichtingendienst blijkt onder te hebben geholpen een hacktivist te veroordelen voor het stelen van data van PayPal. Ook zou de afdeling hebben geholpen cybercriminelen te identificeren die overheidswebsites hadden aangevallen.

Lees ook
Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Het wereldwijde rechtshandhavingsinitiatief voor het verstoren van ransomware-operaties, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is goed nieuws voor cyberverdedigers en organisaties die nog steeds last hebben van de gevolgen van LockBit-infecties.