Britse GCHQ blijkt computers en smartphones te hacken

spionage

De Britse geheime dienst GCHQ geeft toe computers en smartphones op afstand te hacken. Hierdoor zou de dienst ongemerkt kunnen meekijken en -luisteren met verdachten.

Dit blijkt uit informatie die Privacy International online heeft gezet. De informatie is aan het licht gekomen in een rechtszaak die Privacy International samen met zeven internetproviders heeft aangespannen tegen GCHQ.

Verdachten afluisteren

Hoe de inlichtingendienst software op smartphones en computers krijgt zonder hier fysiek toegang toe te hebben is niet duidelijk. In sommige gevallen zou de software worden gebruikt om verdachten constant af te luisteren (een 'persistent operation'), terwijl in andere gevallen alleen wordt meegekeken met internetsessies ('non-persistent operation').

De geheime dienst noemt het hacken van computers en smartphones ‘computer network exploitation’. Hiervoor heeft de GCHQ een gerechtelijk bevel nodig. De dienst zou echter aanvragen voor dergelijke bevelen doelbewust vaag en breed houden, waardoor met één gerechtelijk bevel een grotere groep verdachten kan worden afgeluisterd.

Meer over
Lees ook
China overheid werkt aan eigen besturingssysteem als antwoord op NSA-spionage

China overheid werkt aan eigen besturingssysteem als antwoord op NSA-spionage

De Chinese overheid werkt samen met een aantal softwarebedrijven aan een veilig besturingssysteem dat een alternatief moet worden voor Windows en Android. Het China Operating System wordt gebaseerd op Linux en is een antwoord op de vele onthullingen over spionage door inlichtingendiensten als de NSA. De ontwikkeling van het besturingssysteem staa1

'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA gebruikt radiogolven om systemen die niet met internet zijn verbonden te kunnen hacken. De onthulling bewijst opnieuw dat het offline houden van systemen geen garantie is voor een veilig systeem. The New York Times meldt op basis van NSA-documenten dat het programma voor het afluisteren van offline systemen d1