BrickerBot malware maakt IoT apparatuur onbruikbaar

malware

Een nieuwe malwarevariant genaamd BrickerBot valt actief Internet of Things (IoT) apparaten aan en probeert deze onbruikbaar te maken. Dit doet de malware door de storage van de apparaten corrupt te maken en parameters in de kernel te herconfigureren.

De malware is opgemerkt via honeypot servers van beveiligingsbedrijf Radware. Het bedrijf meldt dat de eerste aanval is gedetecteerd op 20 maart en sindsdien consequent aanhouden. De malware richt zich op IoT-apparaten die gebaseerd zijn op Linux BusyBox.

Twee varianten

BrickerBot is in twee verschillende versies actief: BricketBot.1 en BricketBot.2. Beide varianten gaan in eerste instantie op identieke wijze te werk. De malware probeert via brute-force aanvallen toegang te krijgen tot IoT apparaten die via Telnet poorten bereikbaar zijn via internet. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een lijst met bekende standaard inloggegevens die op verschillende IoT-apparaten worden gebruikt.

Zodra BrickerBot toegang heeft verkregen tot een IoT apparaat voert de malware een reeks commando’s uit:

  • Willekeurige bits worden weggeschreven naar de opslagschijven van het apparaat om de storage onbruikbaar te maken
  • TCP timestamps worden uitgeschakeld om de internetconnectiviteit te verstoren (internet blijft wel beschikbaar)
  • Het maximaal aantal kernel threads wordt op één ingesteld. Deze waarde bevindt zich doorgaans in de tienduizenden, waardoor dit alle kernel activiteiten stopt.
  • Het apparaat wordt herstart

Permanent Denial of Service

De exacte commando’s die BrickerBot.1 en BrickerBot.2 uitvoeren verschillen, maar in beide gevallen wordt hiermee het bovenstaande resultaat bereikt. De aanval zorgt ervoor dat besmette IoT apparaat binnen enkele seconden na infectie volledig onbruikbaar worden. Een dergelijke aanval wordst ook wel een Permanent Denial of Service (PDoS) genoemd.

BrickerBot.1 maakt gebruik van infrastructuur die bestaat uit IP-adressen die allen lijken te zijn gekoppeld aan Ubiquiti netwerkapparatuur. Denk hierbij aan access points en bridges van het bedrijf. In alle gevallen draaien deze een oudere versie van de Dropbear SSH server. BricketBot.2 maakt gebruik van Tor exit nodes als infrastructuur, waardoor de aanvallen nauwelijks kunnen worden teruggeleid naar hun oorspronkelijke bron.

Lees ook
Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

TA444, een staatsgesponsorde hackersgroep uit Noord-Korea is waarschijnlijk belast met het genereren van inkomsten voor het Noord-Koreaanse regime. Deze aanvallen overlappen met APT38, Bluenoroff, BlackAlicanto, Stardust Chollima en COPERNICIUM. In het verleden waren de pijlen gericht op banken om uiteindelijk geld door te sluizen naar andere dele1

Onderzoek Venafi onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web

Onderzoek Venafi onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web

Venafi maakt de resultaten bekend van een dark web-onderzoek naar ransomware die via kwaadaardige macro's wordt verspreid. Venafi en Forensic Pathways, een specialist in criminele inlichtingen, hebben tussen november 2021 en maart 2022 35 miljoen dark web-URL's geanalyseerd van marktplaatsen en forums, met behulp van de Forensic Pathways Dark Sear1

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Microsoft kondigde in oktober 2021 en februari 2022 aan dat het XL4- en VBA-macro's standaard gaat blokkeren voor Office-gebruikers. De wijzigingen zijn uiteindelijk dit jaar van start gegaan. Cybercriminelen hebben hier op gereageerd door af te stappen van macro-gebaseerde aanvallen.