Boze klanten klagen Ashley Madison aan

hamer-rechter-rechtszaak

De datadiefstal bij Ashley Madison, een website die vreemdgangers met elkaar in contact brengt, kan het bedrijf veel geld gaan kosten. In een class action-rechtszaak eisen Canadese klanten een schadevergoeding van in totaal 500 miljoen euro.

Ashley Madison werd in juli gehackt, waarbij gegevens over gebruikers werden buitgemaakt. De aanvallers probeerden het moederbedrijf van de website, Avid Life Media, te chanteren en eisten dat het bedrijf zowel Ashley Madison als zusterwebsite Establised Men uit de lucht haalde. Avid Life Media weigerde, waarna de aanvallers de gestolen data online publiceerden. Eerder bleek al dat zeker 600 Nederlandse klanten door het datalek zijn getroffen.

Niet goed beveiligd

De data is inmiddels op internet te vinden. Vijftig boze klanten stellen in een class action rechtszaak nu dat Avid Life Media de data niet goed heeft beveiligd, waardoor deze door aanvallers buitgemaakt en ingekeken kon worden. Daarnaast konden klanten betalen om hun gegevens permanent van de servers van het bedrijf te laten verwijderen. Data van klanten die van deze mogelijkheid gebruik hebben gemaakt bleek in de praktijk echter nog gewoon aanwezig op de servers en is dus ook uitgelekt.

Van de vijftig klanten is één klant bereid zijn naam openbaar te maken. Deze weduwnaar stelt niet lang lid te zijn geweest van de website en nooit iemand te hebben ontmoet. Zijn gegevens zijn echter wel online te vinden in relatie met Ashley Madison. De advocaten van de Canadese klanten roepen andere getroffen Canadese klanten van Ashley Madison op zich aan te sluiten bij de class action-rechtszaak.

Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1