Botnet test gestolen inloggegevens bij banken

password-1433221-m

Veel gebruikers kiezen ervoor wachtwoorden bij meerdere online diensten te gebruiken. Hoe gevaarlijk dit is laat een nieuwe trend zien. Cybercriminelen gebruiken steeds vaker botnets om geautomatiseerd gestolen inloggegevens uit te proberen bij de online omgevingen van banken.

Met regelmaat verschijnen op internet gestolen inloggegevens, die in veel gevallen op ondergrondse marktplaatsen te koop worden aangeboden. Cybercriminelen verzamelen deze inloggegevens, en importeren deze in een botnet. Dit netwerk van geïnfecteerde machines zet vervolgens een testsessie op, waarbij met alle inloggegevens wordt geprobeerd in te loggen bij getroffen bedrijven. Na deze test blijft een lijst over met correcte inloggegevens, waarmee dus kan worden ingelogd. Met deze gegevens probeert het botnet vervolgens in te loggen op de online omgeving van verschillende banken.

Gedrag van gebruikers imiteren

Geautomatiseerde inlogpogingen kunnen allerlei alarmbellen laten afgaan. Om hun aanval te maskeren is botnet zo geconfigureerd dat deze onder de radar opereert, onder andere door bewust langzaam te werk te gaan. Ook probeert het netwerk actief gedragspatronen van gebruikers te imiteren en de locatie van gebruikers na te bootsen om beveiligingsfeatures te omzeilen.

Daarnaast merkt ThreatMetrix op dat cybercriminelen ook steeds vaker geautomatiseerd gestolen creditcards testen. Dit doen zij door kleine betalingen van zo’n 5 dollar te doen aan goede doelen. Indien deze betalingen worden geaccepteerd weten de aanvallers zeker dat het gestolen creditcardnummer ook daadwerkelijk bruikbaar is.

Unieke wachtwoorden

De nieuwe trend laat zien hoe belangrijk het is voor ieder account een uniek wachtwoord te gebruiken. Indien een uniek wachtwoord uitlekt is deze immers alleen bruikbaar bij de getroffen dienst of website, zonder dat dit impact heeft op andere accounts van gebruikers. Dit voorkomt dan ook dat aanvallers door toegang te verkrijgen tot één account, ook toegang hebben tot allerlei andere accounts.

Lees ook
Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Onderzoekers van Proofpoint hebben een groep cybercriminelen ontdekt genaamd TA473, ook wel bekend als Winter Vivern. Deze groep richt zich op militaire, overheids- en diplomatieke bedrijven in Europa die betrokken zijn bij de Russisch-Oekraïense oorlog. Ze maken gebruik van een kwetsbaarheid in Zimbra software om ongepatchte webmail portals te vi1

Fortinet helpt met oprichting Cybercrime Atlas

Fortinet helpt met oprichting Cybercrime Atlas

Het Cybercrime Atlas-initatief brengt wereldwijde leiders samen om de activiteiten, structuren en netwerken van cybercriminelen in kaart te brengen en te ontmantelen