Botnet opereert negen jaar lang onder de radar

Cybercriminelen zijn erin geslaagd een groot botnet negen jaar lang verborgen weten te houden voor beveiligingsbedrijven en opsporingsinstanties. In deze periode zou de groep ruim 15 miljoen unieke machines hebben geïnfecteerd met malware.

Dit meldt het Nederlandse beveiligingsbedrijf Fox-IT. Het botnet wordt het ‘Ponmocup’ botnet genoemd. Het netwerk zou op zijn hoogtepunt, in 2011, uit 2,4 miljoen besmette machines hebben bestaan. De omvang van het botnet is inmiddels flink teruggelopen tot een aantal van 500.000 machines. Hiermee is het netwerk nog steeds het grootste botnet dat op dit moment actief is.

Moeilijk te detecteren

De cybercriminelen achter Ponmocup zouden zeer professioneel te werk gaan en over diepgaande kennis over het Windows besturingssysteem beschikken. De hackers passen de malware op besmette machines continu aan, waardoor de handtekening van de malware verandert en patronen in worden verbroken. Dit maakt detectie van de malware moeilijker en is waarschijnlijk een belangrijke reden dat het botnet dusdanig lang onder de radar heeft kunnen opereren.

Het botnet wordt voornamelijk gebruikt om inkomsten te genereren, onder andere via advertentiefraude, fraude met internetbankieren en aandelen en diefstal van bitcoins. Hoeveel het botnet precies heeft opgeleverd is onduidelijk, maar Fox-IT schat de inkomsten op basis van de professionaliteit van de cybercriminelen op miljoenen euro’s.

Afkomstig uit Rusland

De criminelen achter het botnet zouden afkomstig zijn uit Rusland. Dit concludeert Fox-IT op basis van Russische instructies voor beheerders van het netwerk die zijn aangetroffen. Daarnaast zou het botnet lange tijd geen machines hebben besmet in voormalig Sovjet-landen waaronder Rusland.

Meer informatie over het Ponmocup botnet is te vinden in een blogpost en whitepaper van Fox-IT.

Lees ook
Botnet van 70.000 tot 100.000 Android apparaten offline gehaald

Botnet van 70.000 tot 100.000 Android apparaten offline gehaald

Een botnet van Android apparaten is ingezet om een aantal Content Delivery Netwerken (CDN’s) en content providers aan te vallen. Dit botnet bestaat uit 70.000 tot 100.000 Android apparaten en is inmiddels offline gehaald. Dit melden onderzoekers van ondermeer Akamai Technologies, Cloudflare, Flashpoint, Google, Oracle Dyn, RiskIQ en Team Cymru. H1

Aanvaller achter grote aanval op Deutsche Telekom routers legt bekentenis af

Aanvaller achter grote aanval op Deutsche Telekom routers legt bekentenis af

Een 29-jarige man heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor een grootschalige internetstoring waarbij in november 2016 zo’n 900.000 routers van Deutsche Telekom werden getroffen. Door de aanval konden klanten van het bedrijf geen verbinding maken met internet. Dit meldt Bleeping Computer. Bij de aanval werd een aangepaste versie gebruikt van de1

Nieuw IoT-botnet van IP-camera’s ontdekt

Nieuw IoT-botnet van IP-camera’s ontdekt

Een nieuw botnet is ontdekt dat bestaat uit IP-camera’s. Het Persirai botnet heeft veel wel van het beruchte Mirai botnet en richt zich op het uitvoeren van DDoS-aanvallen. In totaal kunnen zo’n 120.000 IP-camera’s die met internet zijn verbonden onderdeel worden gemaakt van het botnet. Hiervoor waarschuwt Trend Micro. Aanvallers loggen via TCP-p1