Boete voor KPN wegens hack uit 2012

euros

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft KPN in december 2013 een boete opgelegd van 364.000 euro. KPN kreeg de boete voor het niet op orde hebben van de beveiliging van IT-systemen waarop persoonsgegevens van klanten stonden opgeslagen.

Telecompaper meldt dat de boete te maken heeft met een hack bij KPN in december 2012. Hierbij wist een hacker toegang te krijgen tot een database met NAW-gegevens en facturen van klanten. Naar aanleiding van deze hack is onderzoek uitgevoerd bij KPN, waaruit bleek dat de IT-beveiliging bij het bedrijf niet op orde was. ACM stelt dat KPN hiermee de veiligheid van persoonsgegevens van klanten in gevaar heeft gebracht.

Zowel de technische als organisatorische maatregelen waren volgens ACM onvoldoende. Zo was er voor verschillende belangrijke beveiligingsmaatregelen geen centraal beleid opgesteld en zou het beveiligingsbeleid dat wel aanwezig was onvoldoende zijn onderhouden. Ook de netwerk- en systeembewaking zou niet op orde zijn geweest. ACM benadrukt wel dat KPN na het ontdekken van de hack de beveiliging van haar netwerken en systemen op orde heeft gebracht.

Meer over
Lees ook
Qualys introduceert geavanceerde herstelopties om risico’s van kwetsbaarheden te beperken

Qualys introduceert geavanceerde herstelopties om risico’s van kwetsbaarheden te beperken

Qualys voegt vandaag Advanced Remediation toe aan het Qualys Cloud Platform. Organisaties kunnen door deze geavanceerde herstelopties, naast het patchen van besturingssystemen en applicaties van derden en het implementeren van aangepaste software, nu ook misconfiguraties van IT-middelen verhelpen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

De Chapter meetings richten zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacyregelgeving, waaronder CCPA, CPRA, Schrems II en LGPD, en voorzien van panels van privacy professionals om operationele best practices te bespreken.