Boete voor Filipijnse bank wegens bankhack Bangladesh

euros

De Filipijnse Rizal Bank krijgt een boete voor zijn rol in de hack van de centrale bank van Bangladesh. De centrale bank van de Filipijnen legt de bank een boete op van 1 miljard Filipijnse peso, omgerekend ruim 19 miljoen euro.

Dit meldt Bloomberg. De centrale bank van de Filipijnen zet niet uiteen welke overtredingen de Rizal Bank exact heeft begaan. Wel is duidelijk dat de boete verband houdt met de hack van de centrale bank van Bangladesh in februari. Bij deze cyberaanval probeerden aanvallers via frauduleuze transacties 1 miljard dollar te stelen. De aanval werd echter vroegtijdig opgemerkt door een spelfout in de naam van een rekeninghouder, die argwaan wekte bij bankmedewerkers.

Geld spoorloos verdwenen

Desondanks slaagden de aanvallers erin ruim 90 miljoen euro te stelen. Dit geld is weggesluisd via bankrekeningen in Sri Lanka, bankrekeningen bij de Rizal Bank en Filipijnse casino’s. Het geld dat de aanvallers via Sri Lanka poogden weg te sluizen is inmiddels teruggevonden. Het geld dat naar Filipijnse rekeningen is overgeschreven is echter nog steeds spoorloos verdwenen.

De Rizal Bank meldt in een eigen verklaring de boete binnen een jaar te zullen betalen. De bank wil de boete opdelen in twee betalingen van ieder 500 miljoen Filipijnse peso.

Meer over
Lees ook
Cybercriminelen richten zich op Europese financiële en gedecentraliseerde financiële organisaties

Cybercriminelen richten zich op Europese financiële en gedecentraliseerde financiële organisaties

TA4563 is een groep die Proofpoint sinds eind 2021 tot op heden volgt. Van deze groep is waargenomen dat ze verschillende Europese financiële en investeringsplatforms hebben aangevallen met de malware die bekend staat als EvilNum, voornamelijk gericht op organisaties in de Decentralized Finance (DeFi)-sector. TA4563 heeft enige overlap met de acti1

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Het totale aantal ransomwarebesmettingen was in het eerste kwartaal van dit jaar al verdubbeld ten opzichte van heel 2021. Dat concludeert WatchGuard Technologies in de nieuwste editie van het Internet Security Report. De securityspecialist signaleert daarnaast een groei in Powerscript-aanvallen en kwaadaardige cryptomining.

Fortinet: 93% van alle organisaties met OT-omgevingen kreeg het afgelopen jaar te maken met hackers

Fortinet: 93% van alle organisaties met OT-omgevingen kreeg het afgelopen jaar te maken met hackers

Fortinet, publiceert zijn 2022 State of Operational Technology and Cybersecurity Report, dat gebruik maakt van cijfers van een wereldwijd onderzoek. Hieruit blijkt dat industriële besturingssystemen een doelwit voor cybercriminelen blijven vormen en dat 93% van alle bedrijven met operationele technologie (OT) de afgelopen 12 maanden met indringers1