BlackBerry geeft reverse-engineering-tool gratis vrij in de strijd tegen cyberaanvallen

Blackberry-PEtree

BlackBerry Limited stelt een opensourcetool beschikbaar waarmee cybersecurity-professionals gemakkelijker malware kunnen ontmantelen met behulp van reverse-engineering. Met de tool, PE Tree genaamd, blijft BlackBerry zich inzetten in de strijd tegen voortdurend veranderende cyberdreigingen.

Steeds geavanceerder

Reverse-engineering van malware is een extreem tijds- en arbeidsintensief proces. Het kan uren duren om een softwareprogramma te demonteren en te deconstrueren voor analyse. Hiervoor ontwikkelde het BlackBerry Research and Intelligence-team een opensourcetool, aanvankelijk bedoeld voor intern gebruik. Nu stelt BlackBerry deze tool gratis beschikbaar voor alle cybersecurity-professionals.

"Cyberaanvallen blijven zich ontwikkelen en worden steeds geavanceerder, met de intentie om nog meer schade aan te richten", zegt Eric Milam, Vice President Research Operations bij BlackBerry. “Terwijl cybercriminelen hun tactieken verbeteren, hebben security-professionals behoefte aan nieuwe tools om organisaties en mensen te beschermen. We hebben deze oplossing ontwikkeld om professionals te helpen in deze strijd. Er zijn momenteel al meer dan 1 miljard typen malware en dat aantal blijft groeien."

Opensource voor Windows, Linux en Mac

PE Tree maakt het voor reverse-engineers mogelijk om Portable Executable (PE)-bestanden in een tree-view te bekijken met pefile en PyQt5. Hierdoor wordt de drempel voor het verwijderen en reconstrueren van malware verlaagd. Tegelijkertijd wordt er een opensource PE-viewer-codebasis aangeboden voor verdere ontwikkeling. De tool kan ook worden geïntegreerd met Hex-Rays 'IDA Pro-decompiler om gemakkelijke navigatie van PE-structuren mogelijk te maken, PE-bestanden te verwijderen en importreconstructie uit te voeren. Dit is cruciaal in de strijd om verschillende soorten malware te identificeren en te stoppen.

De tool is ontwikkeld in Python en ondersteunt de besturingssystemen Windows®, Linux® en Mac®. PE Tree kan worden geïnstalleerd en uitgevoerd als een zelfstandige toepassing of als een IDAPython-plugin. Zo kunnen gebruikers elk werkbaar Windows-bestand bekijken en zien wat de samenstelling ervan is.

Lees hier meer over PE Tree.

Black Hat 2020

Tijdens Black Hat USA 2020 (van 1 tot 6 augustus 2020) zal Kevin Livelli, BlackBerry's Director of Threat Intelligence, op woensdag 5 augustus om 20:00 uur Nederlandse tijd (11:00 PT) een webinar geven over Decade of the RATs. BlackBerry presenteert daarnaast een gesponsord webinar over de samenwerking met Intel om cryptojacking-malware te stoppen en over BlackBerry® Optics AI gebaseerde EDR-technologie voor Linux.

Lees ook
Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Onderzoekers van Proofpoint nemen sinds kort nieuwe activiteit waar van de aan Iran gelinkte dreigingsactor TA450. Deze dreigingsactor is ook bekend als MuddyWater, Mango Sandstorm en Static Kitten.

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Orange Cyberdefense kondigt een exclusieve strategische samenwerking aan met Salvador Technologies. Dankzij deze samenwerking komt Salvador’s Cyber Recovery Unit op de Nederlandse markt beschikbaar en breidt Orange Cyberdefense het portfolio rondom OT-securitydiensten verder uit. Met de oplossing van Salvador kunnen organisaties hun getroffen pc’s1

TA866 keert terug in grootschalige e-mailcampagne

TA866 keert terug in grootschalige e-mailcampagne

Proofpoint onderzoekers stellen de terugkeer van TA866 in een grootschalige e-mailcampagne vast. TA866 was negen maanden afwezig. Op 11 januari 2024 blokkeerde Proofpoint een grootschalige campagne van enkele duizenden e-mails gericht op Noord-Amerika.