Bitdefender heeft een nieuwe malware ontdekt: Mosaicloader

Bitdefender-700599-2020

Bitdefender heeft een nieuwe malware ontdekt die zich richt op gebruikers van illegale software. De malware is Mosaicloader gedoopt vanwege de ingewikkelde interne structuur die bedoeld is om malware-analisten in verwarring te brengen, om zo reverse-engineering te voorkomen.

MosaicLoader richt zich op gebruikers die zoeken naar gekraakte software. Eenmaal geïnfecteerd, kan de malware elke payload laten vallen. Tot dusverre heeft Bitdefender cookie-stealers, cryptominers en complexere trojans zoals Glupteba gedocumenteerd.

Een opmerkelijke vondst is dat MosaicLoader toegang krijgt tot devices via betaalde advertenties in zoekmachines, gericht op gebruikers die op zoek zijn naar gekraakte software. De kwaadwillende actoren achter MosaicLoader kopen deze advertentieruimtes in om hun links hoger te laten eindigen in de zoekresultaten.

De malware-campagne richt zich niet op specifieke regio’s, organisaties of branches. Het lijkt er wel op dat ze vooral privé devices raken. Bitdefender raadt aan om nooit gekraakte software te downloaden. Het is niet alleen tegen de wet, maar brengt ook extra risico’s met zich mee omdat cybercriminelen hun pijlen de laatste tijd actief richten op gebruikers van illegale software. In een zakelijke omgeving is het raadzaam om te controleren op IoC's van MosaicLoader.

Meer over
Lees ook
Lookout ontdekt dat Android spyware ‘Hermit’ wordt ingezet in Kazakhstan

Lookout ontdekt dat Android spyware ‘Hermit’ wordt ingezet in Kazakhstan

Securitybedrijf Lookout heeft ontdekt dat Android-surveillanceware van enterprise niveau, momenteel door de regering van Kazachstan wordt gebruikt binnen de grenzen van het land. Onderzoekers van Lookout troffen ook bewijs van de inzet van deze spyware - die door onderzoekers ‘Hermit’ is genoemd - in Italië en in het noordoosten van Syrië.

Nerbian RAT gebruikt COVID-19 als dekmantel

Nerbian RAT gebruikt COVID-19 als dekmantel

Sinds eind april 2022 hebben onderzoekers van Proofpoint een malwarecampagne waargenomen via e-mail, genaamd Nerbian RAT. Een klein aantal e-mails (minder dan 100 berichten) werden naar meerdere sectoren gestuurd, waarbij vooral organisaties in Italië, Spanje en het VK werden getroffen.

Proofpoint identificeert nieuwe malware loader Bumblebee

Proofpoint identificeert nieuwe malware loader Bumblebee

Sinds maart 2022 heeft Proofpoint campagnes waargenomen waarbij een nieuwe downloader, genaamd Bumblebee, werd verspreid. Ten minste drie clusters van activiteit, waaronder van bekende cybercriminele groepen, verspreiden momenteel Bumblebee.