Bitdefender heeft een nieuwe malware ontdekt: Mosaicloader

Bitdefender-700599-2020

Bitdefender heeft een nieuwe malware ontdekt die zich richt op gebruikers van illegale software. De malware is Mosaicloader gedoopt vanwege de ingewikkelde interne structuur die bedoeld is om malware-analisten in verwarring te brengen, om zo reverse-engineering te voorkomen.

MosaicLoader richt zich op gebruikers die zoeken naar gekraakte software. Eenmaal geïnfecteerd, kan de malware elke payload laten vallen. Tot dusverre heeft Bitdefender cookie-stealers, cryptominers en complexere trojans zoals Glupteba gedocumenteerd.

Een opmerkelijke vondst is dat MosaicLoader toegang krijgt tot devices via betaalde advertenties in zoekmachines, gericht op gebruikers die op zoek zijn naar gekraakte software. De kwaadwillende actoren achter MosaicLoader kopen deze advertentieruimtes in om hun links hoger te laten eindigen in de zoekresultaten.

De malware-campagne richt zich niet op specifieke regio’s, organisaties of branches. Het lijkt er wel op dat ze vooral privé devices raken. Bitdefender raadt aan om nooit gekraakte software te downloaden. Het is niet alleen tegen de wet, maar brengt ook extra risico’s met zich mee omdat cybercriminelen hun pijlen de laatste tijd actief richten op gebruikers van illegale software. In een zakelijke omgeving is het raadzaam om te controleren op IoC's van MosaicLoader.

Lees ook
Proofpoint: TA2541 in vogelvlucht

Proofpoint: TA2541 in vogelvlucht

TA2541 is een hardnekkige cybercriminele groep die verschillende remote access trojans (RAT's) verspreidt. De groep richt zich onder andere op de luchtvaart-, ruimtevaart-, transport- en defensiesector. Proofpoint heeft deze groep sinds 2017 gevolgd, en ontdekte dat de groep sindsdien dezelfde tactieken, technieken en procedures (TTP's) heeft gebruikt.

Ugg Boots 4 Sale: Een verhaal over Palestijnse spionage

Ugg Boots 4 Sale: Een verhaal over Palestijnse spionage

Eind 2021 constateerde Proofpoint een complexe aanvalsketen die gericht was op regeringen in het Midden-Oosten, denktanks op het gebied van buitenlands beleid en een luchtvaartmaatschappij die aan de staat gelieerd was. In drie maanden tijd heeft Proofpoint drie subtiele variaties van deze aanvalsketen waargenomen. Proofpoint schrijft deze campagnes...

Watchguard: Meeste malware komt binnen via versleutelde verbindingen

Watchguard: Meeste malware komt binnen via versleutelde verbindingen

Het aantal malwarebesmettingen op eindpoints oversteeg in Q3 van 2021 al het totale volume van 2020. Dat concludeert WatchGuard Technologies in de nieuwste editie van het Internet Security Report . De securityspecialist zag daarnaast het aantal zero-day-aanvallen met malware dat binnenkomt via versleutelde verbindingen verder stijgen.