Bitdefender heeft een nieuwe malware ontdekt: Mosaicloader

Bitdefender-700599-2020

Bitdefender heeft een nieuwe malware ontdekt die zich richt op gebruikers van illegale software. De malware is Mosaicloader gedoopt vanwege de ingewikkelde interne structuur die bedoeld is om malware-analisten in verwarring te brengen, om zo reverse-engineering te voorkomen.

MosaicLoader richt zich op gebruikers die zoeken naar gekraakte software. Eenmaal geïnfecteerd, kan de malware elke payload laten vallen. Tot dusverre heeft Bitdefender cookie-stealers, cryptominers en complexere trojans zoals Glupteba gedocumenteerd.

Een opmerkelijke vondst is dat MosaicLoader toegang krijgt tot devices via betaalde advertenties in zoekmachines, gericht op gebruikers die op zoek zijn naar gekraakte software. De kwaadwillende actoren achter MosaicLoader kopen deze advertentieruimtes in om hun links hoger te laten eindigen in de zoekresultaten.

De malware-campagne richt zich niet op specifieke regio’s, organisaties of branches. Het lijkt er wel op dat ze vooral privé devices raken. Bitdefender raadt aan om nooit gekraakte software te downloaden. Het is niet alleen tegen de wet, maar brengt ook extra risico’s met zich mee omdat cybercriminelen hun pijlen de laatste tijd actief richten op gebruikers van illegale software. In een zakelijke omgeving is het raadzaam om te controleren op IoC's van MosaicLoader.

Meer over
Lees ook
'Bladabindi RAT infecteert 140.000 PC's per maand'

'Bladabindi RAT infecteert 140.000 PC's per maand'

De Bladabindi Remote Access Tool (RAT) blijkt snel in populariteit toe te zijn genomen. Cybercriminelen infecteerde in januari 2013 nog maar slechts zo'n 18.000 PC's. Dit aantal is in december 2013 toegenomen tot bijna 140.000 infecties per maand. Dit meldt Microsoft, dat zijn Malicious Software Removal Tool in het Windows-besturingssysteem heeft1

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1