Bitdefender: diverse Log4j aanvallen gaande

LOGO_bitdefender_red_white-202106

Bitdefender heeft succesvolle aanvallen bevestigd om cryptominers in te sluiten en pogingen om ransomware te verwijderen. Aanvallers proberen Khonsari, een nieuwe ransomware-familie, in te zetten op systemen met het Windows-besturingssysteem. De meeste vroege aanvallen tot nu toe waren gericht op Linux-servers.

Aanvallers proberen de kwetsbaarheid ook te gebruiken om de Orcus Remote Access Trojan (RAT) in te zetten. Tijdens de aanval wordt geprobeerd om shellcode van hxxp://test.verble.rocks/dorflersaladreviews.bin.encrypted te downloaden en in het geheugen van het conhost.exe-proces te injecteren. De shellcode decodeert en laadt een andere kwaadaardige lading in het geheugen, die Orcus lijkt te zijn die verbinding maakt met de test.verble[.]rocks command and control-server.

Aanvallers proberen reverse bash-shells. Deze techniek wordt gebruikt om voet aan de grond te krijgen in systemen voor latere exploitatie. Het implementeren van een reverse shell op deze kwetsbare servers is relatief eenvoudig te doen en zal hoogstwaarschijnlijk op een gegeven moment worden gevolgd door een volledige aanval.

Bitdefender ziet dat verschillende botnets al misbruik maken van dit beveiligingslek. Botnets richten zich op servers om achterdeurtjes in te zetten en hun botnetnetwerk uit te breiden. Meer specifiek heeft Bitdefender het Muhstik-botnet geïdentificeerd als een van de early adopters. Voor botnet-operators is grootschalige implementatie van cruciaal belang voor succes. Het monitoren van botnetactiviteit is vaak een goede voorspelling van hoe gevaarlijk een nieuwe RCE werkelijk is en de potentiële omvang van aanvallen.

Check de Engelstalige blog op Bitdefender Labs voor meer informatie

Meer over
Lees ook
"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

De huidige innovatiekracht in Nederland en Europa op het gebied van cybersecurity blijft achter, ten opzichte van de Verenigde Staten en China. Dat blijkt uit het deze week verschenen boek ‘Security Innovation Stories’, geschreven door Bram de Bruijn in samenwerking met Frank van Summeren.