Bitdefender brengt de belangrijkste wereldwijde cyberdreigingen van 2020 in kaart

Bitdefender-700599-2020

Cybersecurityprovider Bitdefender onderzoekt doorlopend de actuele cyberdreigingen en identificeert daarbij (nieuwe) trends en aanvalspatronen. Het nieuwe Consumer Threat Landscape Report bevat onderzoeksdata van verschillende landen voor heel 2020 en kijkt daarbij eveneens naar de verschillen ten opzichte van 2019.

 

Het aantal ransomware-aanvallen stijgt wereldwijd

Het totale aantal ransomware-aanvallen steeg in 2020 met maar liefst 485 procent ten opzichte van 2019. 64 procent hiervan vond plaats in de eerste helft van het jaar. Dit was 19 procent meer dan in dezelfde periode in 2019.

 

IoT-apparaten met een eigen besturingssysteem leveren gevaren op

Op 34 procent van de consumentenapparatuur draait een eigen OS. Deze besturingssystemen vertegenwoordigen 96 procent van alle gedetecteerde kwetsbaarheden. Vooral smart tv’s brengen risicio’s met zich mee. Hierbij zag Bitdefender een toename van kwetsbaarheden van maar liefst 338 procent ten opzichte van 2019.

 

Het aantal geïdentificeerde kwetsbaarheden in NAS-apparaten nam van 2019 op 2020 toe met 189 procent. Deze categorie van smart home-apparatuur bevat in potentie het grootste aantal ongepatchte kwetsbaarheden.

 

Android werd misbruikt voor het verspreiden van malware

Toen mensen massaal overstapten op videoconferencing en naar informatie rond het coronavirus zochten, maakten cybercriminelen daar dankbaar misbruik van. Dat deden ze onder meer door imitatie-downloadsites voor Zoom te hosten en door apps met malware te verspreiden om gebruikers te bespioneren en persoonlijke informatie afhandig te maken.

 

Potentieel ongewenste applicaties zijn in opmars

Bitdefender constateerde in 2020 een stijging van 320 procent van het aantal gemelde potentieel ongewenste applicaties. Hoewel potentieel ongewenste applicaties niet per definitie kwaadaardig zijn, kunnen ze wel van negatieve invloed zijn op de gebruikservaring. Ze kunnen systemen trager maken, onverwachts advertenties weergeven en zelfs aanvullende software installeren.

 

Het 2020 Consumer Threat Landscape Report deelt deze en andere onderzoeksbevindingen in op land. Dat doet het onder meer voor Australië, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Roemenië, Spanje, de Verenigde Staten en Zweden. Dat geldt ook voor specifieke gebeurtenissen in belangrijke regio’s, zoals de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. Het is gebaseerd op een analyse van kwartaal- en jaargegevens van het Global Protective Network (GPN) van Bitdefender, dat dagelijks miljarden query’s uitvoert op miljoenen endpoints om met behulp van geavanceerde algoritmen nieuwe bedreigingen en aanvalspatronen te identificeren.

 

“Uit onze onderzoeksbevindingen voor 2020 blijkt dat consumenten voortdurend onder vuur stonden van cybercriminelen die wilde profiteren van de angst en maatschappelijke onzekerheid als gevolg van de wereldwijde pandemie”, zegt Bogdan Botezatu, Director Threat Research bij Bitdefender. “Cybercriminelen grijpen elke kans aan om misbruik te maken van uitzonderlijke gebeurtenissen en de empathie van mensen om zich te verrijken. Nu blijkt dat het einde van de coronacrisis nog lang niet in zicht is, merken we dat aanvallen een steeds geavanceerder karakter krijgen. Er sprake van slimmere mechanismen voor het aanleveren van malware, innovatievere social engineering-trucs en nieuwe exploits.”

 

Een exemplaar van het Bitdefender 2020 Consumer Threat Landscape Report kan hier worden gedownload.

Lees ook
"Bijna twee derde van NL25 bedrijven laat klanten en leveranciers kwetsbaar voor e-mailfraude"

"Bijna twee derde van NL25 bedrijven laat klanten en leveranciers kwetsbaar voor e-mailfraude"

Proofpoint, een cybersecurity- en compliance-bedrijf, publiceert onderzoek waaruit blijkt dat 32% van 25 bedrijven (NL25) op de Amsterdam Exchange Index (AEX) achterlopen op het gebied van primaire cybersecuritymaatregelen. Hierdoor lopen klanten en leveranciers hoger risico op imitatie aanvallen via e-mail.

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Arctic Wolf Security incident respons services nu ook beschikbaar in EMEA

Arctic Wolf Security incident respons services nu ook beschikbaar in EMEA

Arctic Wolf breidt zijn incident respons-activiteiten, waaronder zijn bekroonde Incident Response (IR) JumpStart Retainer uit naar EMEA en Australië/Nieuw-Zeeland (ANZ). Dit nieuwe incident respons-aanbod biedt klanten in EMEA, Australië/Nieuw-Zeeland, deelnemers aan het Arctic Wolf Partner Program en cyberverzekeringspartners een gevarieerd en co1