'Bitcoinhype veroorzaakt goudkoorts onder cybercriminelen'

TheNewGoldRush

Cybercriminelen storten zich massaal op cryptomunten. Zij hebben diverse technieken en tools ontwikkeld om mensen op te lichten die handelen in de populaire cryptovaluta. Digital Shadows onderzocht de meest gebruikte technieken. In het onderzoeksrapport worden voorbeelden genoemd als cryptojacking, de overname van accounts, mining-fraude en valse introducties van nieuwe cryptomunten (initial coin offerings; ICO’s).

Rick Holland, Vice President Strategy bij Digital Shadows: “De ontwikkelingen in de cryptowereld volgen zich in hoog tempo op. Momenteel zijn er 1.442 verschillende cryptovaluta’s in omloop en er worden wekelijks nieuwe alternatieve digitale valuta’s (‘altcoins’) uitgebracht. Criminelen zien kansen in de ongereguleerde wereld van cryptomunten. Nietsvermoedende mensen willen namelijk profiteren van cryptovaluta’s, maar vormen een eenvoudige prooi. Wie cryptovaluta’s aanschaft en verhandelt, moet dus waakzaam blijven tijdens elke stap in de transactiecyclus.”

Het onderzoeksrapport ‘The New Gold Rush’ biedt een beschrijving van de meest gebruikte tactieken voor het minen en stelen van crypotovaluta’s: 

  • Botnets: botnets – computerlegers – worden al langer gebruikt voor het minen van bitcoins, maar waren erg complex. Botnets maken nu een comeback, omdat recentere cryptovaluta’s zoals Monero makkelijker te minen zijn. Je huurt al een botnet voor 40 dollar.
  • Crypto Jacker: deze nieuwe mining-tool combineert de malware Coinhive, Authedmine en Crypto-Loot binnen een WordPress plug-in en voegt daar SEO-functionaliteiten aan toe. De software is verkrijgbaar voor slechts 29 dollar. Gebruikers kunnen hiermee populaire websites klonen en inzetten voor spamcampagnes.
  • Aanvallen bij cryptobeurzen: wanneer mensen cryptovaluta willen omzetten in echt geld, gaan ze naar de cryptobeurs. Criminelen zien hier hun kans schoon om wallets te hacken en de buitgemaakte inloggegevens te verkopen. De accountgegevens worden gestolen met technieken als phishing en credential stuffing. Digital Shadows vond op criminele fora al meer dan 100 gebruikersaccounts die pas sinds januari 2018 werden aangeboden.
  • ICO’s en valse cryptobeurzen: valse cryptobeurzen zijn populair. Criminelen creëren volledig verzonnen cryptomunten en voeren daarmee scams uit. Ze maken een scamsite aan en verleiden zullen nietsvermoedende mensen om te investeren in deze neppe cryptovaluta.
  • Pump and dump: pump and dump-criminelen drijven kunstmatig de koers op van kleine, minder bekende cryptovaluta’s om te profiteren van de stijging. Ze halen hun winst vlak voordat de koers instort. In januari 2018 observeerde Digital Shadows meer dan 20 van dit soort activiteiten.
Meer over
Lees ook
DDoS-clearinghouse aangemerkt als ‘high potential’ innovatie door Europese Commissie

DDoS-clearinghouse aangemerkt als ‘high potential’ innovatie door Europese Commissie

Het DDoS-clearinghouse is door de Europese Commissie geselecteerd voor hun Innovation Radar als een belangrijke innovatie in de categorie 'secure networks and computing’. Het DDoS-clearinghouse is een systeem waarmee organisaties de kenmerken van DDoS-aanvallen waarmee zij geconfronteerd worden, kunnen meten en delen met andere aangesloten organis1

Watchguard: bijna 900 procent meer aanvallen met fileless malware

Watchguard: bijna 900 procent meer aanvallen met fileless malware

Het aantal aanvallen met fileless malware is explosief gestegen. WatchGuard waarschuwt daarnaast voor een comeback van cryptominers en een toename in het gebruik van versleutelde malware. De bevindingen staan beschreven in de nieuwste editie van het Internet Security Report .

Proofpoint: 82% van de organisaties hanteert een thuiswerkmodel, maar slechts 30% traint gebruikers in veilig werken op afstand

Proofpoint: 82% van de organisaties hanteert een thuiswerkmodel, maar slechts 30% traint gebruikers in veilig werken op afstand

Proofpoint presenteert voor het zevende jaar zijn State of the Phish-rapport. Dit rapport beschrijft in hoeverre bedrijven te maken hebben met phishing. Daarnaast werpt het een blik op de kennis, kwetsbaarheid en weerbaarheid van gebruikers. Meer dan 75% van de ondervraagden gaf aan dat zijn of haar organisatie in 2020 te maken kreeg met grootscha1