Bijna helft grote Nederlandse bedrijven heeft zorgen over eigen cybersecurity

Bijna de helft van de IT-beslissers van in Nederland gevestigde bedrijven en organisaties met minimaal 250 medewerkers maakt zich zorgen over de cybersecurity van hun werkgever. In een onderzoek van IT-beveiliger ESET uit 45% van de 459 IT-beslissers hun zorgen. Bijna twee derde van de IT-beslissers (62%) meent zelfs dat een cyberaanval op dit moment niet te voorkomen is. Desondanks beoordelen ze de volwassenheid van hun cybersecurity gemiddeld met het cijfer 7,6. 

De IT-beslissers met zorgen noemen het gebrek aan kennis binnen hun organisatie (46%) en de niet afdoende focus op cybersecurity (33%) als voornaamste redenen voor hun vrees. Negen op de tien hebben hun zorgen reeds intern aangekaart. Van deze groep voelt een kleine minderheid zich niet serieus genomen (8%). Van de IT-beslissers die zich juist geen zorgen maken over de cybersecurity, meent 67% de beveiliging goed op orde te hebben. Ook denkt ruim een kwart van de IT-beslissers zonder zorgen dat hun organisatie niet interessant is voor internetcriminelen.

Slachtoffer

Datalekken vormen de grootste cybersecuritybedreigingen, meent 20% van de IT-beslissers. DDoS-aanvallen (16%) en ransomware (15%) volgen. Driekwart van de bedrijven met minimaal 250 medewerkers is daadwerkelijk al eens getroffen door een cybersecuritybedreiging.

ESET

Maatregelen

De negatieve gevolgen van cybercriminaliteit kunnen groot zijn. De IT-beslissers maken zich het meest zorgen dat gegevens van klanten op straat komen te liggen (29%). Verlies van data (16%), imagoschade en het stilvallen van de bedrijfsvoering (beide 14%) worden eveneens genoemd. Dave Maasland, CEO ESET Nederland: “Het is al langer bekend dat het onmogelijk is om alle cyberaanvallen te voorkomen. Toch blijkt dat er nog een hoop te verbeteren is om simpelere aanvallen tegen te gaan. De zorgen van IT-beslissers zijn dan ook terecht omdat we vaak zien dat ook grote organisaties basis beveiligingsmaatregelen niet altijd op orde hebben. Wel is het goed om te horen dat acht op de tien organisaties continu bezig zijn met de verbetering van hun cybersecurity. IT-beslissers erkennen dat er de beschikking moet zijn over voldoende personeel met kennis van zaken én vervolgens hiernaar handelt, en er gebruik moet worden gemaakt van up-to-date software. Het is hoopgevend dat 92% van de IT-beslissers zegt dat hun organisatie tegenwoordig voldoende of uitstekend proactief maatregelen neemt om bedreigingen tijdig te signaleren.”

Focus dankzij cyberaanvallen

In de afgelopen periode haalden veel grootschalige cyberaanvallen het nieuws. Dit heeft ertoe bijgedragen dat twee derde van de ondervraagde organisaties hun security verbeterden. Daarvan heeft 55% de securitysoftware geüpdatet, 52% heeft het personeel securitytraining gegeven en 49% heeft een informatieanalyse van de systemen uitgevoerd. IT-beslissers vinden dat hun organisatie moet (blijven) investeren in training en educatie van het personeel (39%) en verbetering van intern beleid en processen (27%). In het huidige securitybeleid heeft de cloud de voornaamste attentie van IT-beslissers (34%). Ook Mobile Security (23%) is een bron van aandacht.

Meer over
Lees ook
ABN AMRO: Cyberdreiging onder mkb'ers flink toegenomen

ABN AMRO: Cyberdreiging onder mkb'ers flink toegenomen

Steeds meer bedrijven in Nederland hebben wel eens te maken gehad met cybercriminaliteit, zo blijkt uit onderzoek van ABN AMRO onder 233 zakelijke klanten die eind- of medeverantwoordelijk zijn voor de cyberveiligheid van hun bedrijf. In 2023 geldt dit voor meer dan driekwart van de bedrijven, terwijl dit begin vorig jaar nog bij ‘slechts’ 45 proc1

Qualys Threat Research brengt 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen aan het licht

Qualys Threat Research brengt 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen aan het licht

Qualys detecteerde in 2022 wereldwijd meer dan 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen. Cybercriminelen maken hier steeds opportunistischer en flexibeler misbruik van om succesvolle aanvallen uit te voeren. Dit blijkt uit het 2023 TruRisk Research Report van de Qualys Threat Unit (TRU)

Arctic Wolf Annual Threat Report: brede aanvallen en innovatieve tactieken worden de norm in een turbulent cyberdreigingslandschap

Arctic Wolf Annual Threat Report: brede aanvallen en innovatieve tactieken worden de norm in een turbulent cyberdreigingslandschap

Een gebrek aan multi-factor authenticatie (MFA) leidde tot meer BEC-aanvallen in 2022. Dit is een van de uitkomsten van het nieuwe jaarlijkse Arctic Wolf Labs Threat Report. 2022 was een turbulent jaar met veel dreigingen. Zo verstoorde de invasie van Rusland in Oekraïne de activiteiten van de belangrijkste ransomware groepen en werden de kwetsbaa1