Bijna helft grote Nederlandse bedrijven heeft zorgen over eigen cybersecurity

Bijna de helft van de IT-beslissers van in Nederland gevestigde bedrijven en organisaties met minimaal 250 medewerkers maakt zich zorgen over de cybersecurity van hun werkgever. In een onderzoek van IT-beveiliger ESET uit 45% van de 459 IT-beslissers hun zorgen. Bijna twee derde van de IT-beslissers (62%) meent zelfs dat een cyberaanval op dit moment niet te voorkomen is. Desondanks beoordelen ze de volwassenheid van hun cybersecurity gemiddeld met het cijfer 7,6. 

De IT-beslissers met zorgen noemen het gebrek aan kennis binnen hun organisatie (46%) en de niet afdoende focus op cybersecurity (33%) als voornaamste redenen voor hun vrees. Negen op de tien hebben hun zorgen reeds intern aangekaart. Van deze groep voelt een kleine minderheid zich niet serieus genomen (8%). Van de IT-beslissers die zich juist geen zorgen maken over de cybersecurity, meent 67% de beveiliging goed op orde te hebben. Ook denkt ruim een kwart van de IT-beslissers zonder zorgen dat hun organisatie niet interessant is voor internetcriminelen.

Slachtoffer

Datalekken vormen de grootste cybersecuritybedreigingen, meent 20% van de IT-beslissers. DDoS-aanvallen (16%) en ransomware (15%) volgen. Driekwart van de bedrijven met minimaal 250 medewerkers is daadwerkelijk al eens getroffen door een cybersecuritybedreiging.

ESET

Maatregelen

De negatieve gevolgen van cybercriminaliteit kunnen groot zijn. De IT-beslissers maken zich het meest zorgen dat gegevens van klanten op straat komen te liggen (29%). Verlies van data (16%), imagoschade en het stilvallen van de bedrijfsvoering (beide 14%) worden eveneens genoemd. Dave Maasland, CEO ESET Nederland: “Het is al langer bekend dat het onmogelijk is om alle cyberaanvallen te voorkomen. Toch blijkt dat er nog een hoop te verbeteren is om simpelere aanvallen tegen te gaan. De zorgen van IT-beslissers zijn dan ook terecht omdat we vaak zien dat ook grote organisaties basis beveiligingsmaatregelen niet altijd op orde hebben. Wel is het goed om te horen dat acht op de tien organisaties continu bezig zijn met de verbetering van hun cybersecurity. IT-beslissers erkennen dat er de beschikking moet zijn over voldoende personeel met kennis van zaken én vervolgens hiernaar handelt, en er gebruik moet worden gemaakt van up-to-date software. Het is hoopgevend dat 92% van de IT-beslissers zegt dat hun organisatie tegenwoordig voldoende of uitstekend proactief maatregelen neemt om bedreigingen tijdig te signaleren.”

Focus dankzij cyberaanvallen

In de afgelopen periode haalden veel grootschalige cyberaanvallen het nieuws. Dit heeft ertoe bijgedragen dat twee derde van de ondervraagde organisaties hun security verbeterden. Daarvan heeft 55% de securitysoftware geüpdatet, 52% heeft het personeel securitytraining gegeven en 49% heeft een informatieanalyse van de systemen uitgevoerd. IT-beslissers vinden dat hun organisatie moet (blijven) investeren in training en educatie van het personeel (39%) en verbetering van intern beleid en processen (27%). In het huidige securitybeleid heeft de cloud de voornaamste attentie van IT-beslissers (34%). Ook Mobile Security (23%) is een bron van aandacht.

Lees ook
8 op de 10 IT-managers denkt dat mobiele devices zullen uitgroeien tot voornaamste authenticatiemiddel

8 op de 10 IT-managers denkt dat mobiele devices zullen uitgroeien tot voornaamste authenticatiemiddel

MobileIron maakt de resultaten bekend van een onderzoek dat het in samenwerking met IDG heeft uitgevoerd. Hieruit blijkt dat zowel zakelijke gebruikers als beveiligingsprofessionals gefrustreerd zijn door de inefficiëntie en lakse beveiliging bij het gebruik van wachtwoorden als authenticatiemethode. 90% van alle beveiligingsprofessionals...

‘IT-managers worden overspoeld met cyberaanvallen vanuit alle richtingen’

‘IT-managers worden overspoeld met cyberaanvallen vanuit alle richtingen’

In het wereldwijde onderzoek The Impossible Puzzle of Cybersecurity dat in opdracht van Sophos is uitgevoerd, blijkt dat IT-managers worden overstelpt met cyberaanvallen vanuit alle richtingen. Het onderzoek toont ook aan dat zij hiermee worstelen door gebrek aan expertise, budget en up-to-date technologie. De enquête werd voorgelegd aan 3.100...

Android groeit in de zakelijke markt, maar veiligheid is een zorg, zegt nieuw onderzoek

Android groeit in de zakelijke markt, maar veiligheid is een zorg, zegt nieuw onderzoek

Het gebruik van Android-tablets en -computers neemt toe, maar beveiliging blijft een punt van zorg, zo blijkt uit het laatste onderzoek van Panasonic Business. Gemiddeld gebruiken 72% van de tablets en handheld-apparaten in bedrijven het Android-besturingssysteem (mobiele telefoons niet meegeteld). En dat terwijl 60% van de inkopers zegt dat Android...