Bijna 7.500 datalekken gemeld in eerste negen maanden van 2017

data-freeimages-malkowitch

7.436 datalekken zijn in de eerste negen maanden van 2017 gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Dit komt neer op ongeveer dertig meldingen per dag, wat een verdubbeling is ten opzichte van dezelfde periode in 2016.

Dit meldt de toezichthouder aan Trouw. Het is niet duidelijk of de toename in het aantal gemelde datalekken veroorzaakt wordt door een toename in het aantal datalekken of dat datalekken vaker worden gemeld. De AP kan boetes opleggen bij ernstige datalekken. In de eerste negen maanden van 2017 zijn echter alleen waarschuwingen gegeven.

Data naar verkeerde ontvanger verstuurd

De meeste gemelde datalekken hebben betrekking op persoonsgegevens die naar een verkeerde ontvanger zijn gestuurd. In slechts 6% van de gevallen had de melding betrekking op data die in handen van onbevoegden vielen door een cyberinbraak.

Ook meldt de toezichthouder dat in de meeste gevallen de naam, het woonadres, de woonplaats, het geslacht, de geboortedatum en de leeftijd van gebruikers uitlekt bij een datalek. De sectoren gezondheid en welzijn, openbaar bestuur en financiële dienstverlening maken het vaakst melding van datalekken.

Meer over
Lees ook
Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.

Proofpoint's 2024 Data Loss Landscape Report: onzorgvuldige werknemers zijn de grootste oorzaak van dataverlies bij bedrijven

Proofpoint's 2024 Data Loss Landscape Report: onzorgvuldige werknemers zijn de grootste oorzaak van dataverlies bij bedrijven

Proofpoint, Inc. publiceert vandaag het eerste Data Loss Landscape-rapport. Hierin staan resultaten naar aanleiding van onderzoek over hoe huidige Data Loss Prevention (DLP)-aanpakken en dreigingen van binnenuit zich verhouden tot huidige macro-uitdagingen zoals de proliferatie van data, geavanceerde dreigingsactoren en generatieve kunstmatige int1

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

De huidige innovatiekracht in Nederland en Europa op het gebied van cybersecurity blijft achter, ten opzichte van de Verenigde Staten en China. Dat blijkt uit het deze week verschenen boek ‘Security Innovation Stories’, geschreven door Bram de Bruijn in samenwerking met Frank van Summeren.