Bijna 30.000 apparaten via No More Ransom gedecodeerd

No More Ransom, een initiatief van de Nederlandse Politie, Europol, McAfee en Kaspersky Lab om ransomware te bestrijden, bestaat één jaar. Inmiddels kent het initiatief ruim honderd partners.

Ransomware is een betrekkelijk eenvoudig te implementeren en zeer lucratief verdienmodel voor criminelen. De vorm van malafide software is sinds 2012 stevig in opmars. Ieder kwartaal worden er meer ransomware-families, meer varianten van bestaande families en meer aanvallen ontdekt. De dreiging blijft evolueren en wordt steeds onzichtbaarder en destructiever. Daarnaast is ransomware steeds vaker gericht op bedrijven in plaats van individuen, omdat het rendement dan aanmerkelijk hoger is.

300.000 slachtoffers door WannaCry

De WannaCry-aanval van afgelopen half mei heeft gedurende de eerste paar dagen meer dan 300.000 zakelijke slachtoffers gemaakt in 150 landen en daarmee kritieke infrastructuren en bedrijven lamgelegd. Er zijn nog altijd organisaties aan het herstellen van de ExPetr-aanvallen van 27 juni jl. Het totale aantal gebruikers dat tussen april 2016 en maart 2017 werd geconfronteerd met ransomware is 11,4 procent hoger dan in de twaalf maanden ervoor: wereldwijd ging het aantal getroffenen van 2.315.931 naar 2.581.026.

   

De site bevat nu 54 decryptietools – aangeleverd door 9 partners – die 104 ransomware-varianten of -families afdekken. De tools zijn 225.000 keer gedownload en hebben ruim 28.000 apparaten gedecodeerd. Sinds de lancering zijn de pagina’s van het portaal meer dan 24,5 miljoen keer bekeken, met een geconsolideerd gemiddelde van 400.000 views per dag. Alleen al op 14 mei, op het hoogtepunt van de WannaCry-crisis, werd de website door 150.000 mensen bezocht.

In 26 talen beschikbaar

Het No More Ransom-platform is inmiddels in 26 talen te raadplegen. De meest recente toevoegingen zijn Bulgaars, Chinees, Tsjechisch, Grieks, Hongaars, Indonesisch, Maleis, Noors, Roemeens, Zweeds, Tamil en Thais.

No More Ransom heeft nu 109 partners, bestaande uit associated members, supporting members en founding members. Enkele van de nieuwste deelnemers uit de privésector zijn: Bitsight, Fortinet, Claranet, CERT.BE, vpnMentor, KISA (Koreaans Internet & Veiligheidsagentschap), Global Forum on Cyber Expertise (GFCE), Bournemouth University (BU), EST Security, TWCERT/CC, Abelssoft, Ascora GmbH, InterWorks, LLC en CSA Singapore. Ook hebben drie nieuwe wetshandhavingsinstanties uit Tsjechië, Griekenland en Iran zich aangesloten.

Meer over
Lees ook
Goede voorbereiding op ransomware cruciaal, meeste organisaties laten steken vallen

Goede voorbereiding op ransomware cruciaal, meeste organisaties laten steken vallen

Zerto, een dochteronderneming van Hewlett Packard Enterprise (HPE), heeft de resultaten van een groot nieuw onderzoek naar ransomware bekend gemaakt. Hieruit komt naar voren dat bedrijven niet goed zijn voorbereid op een eventuele aanval, waardoor het opvangen en herstellen daarvan lastig is. Het onderzoek toont ook dat het tekort aan beveiligings1

Herstellen van een ransomware-aanval in vier stappen

Herstellen van een ransomware-aanval in vier stappen

Cybercriminelen zijn de afgelopen jaren steeds effectiever geworden in het timen van hun aanvallen: webwinkels tijdens Black Friday, overheidsinfrastructuren en ziekenhuizen tijdens een crisis. De opkomst van ransomware-as-a-service (RaaS) stelt cybercriminelen in staat om ransomware sneller, eenvoudiger en op grotere schaal in te zetten.

Rabobank bestrijdt groeiende ransomware-dreiging met Cloudian Object Storage

Rabobank bestrijdt groeiende ransomware-dreiging met Cloudian Object Storage

Rabobank zet Cloudian object storage in als onderdeel van de gelaagde verdediging tegen ransomware-aanvallen. In combinatie met Veeam back-up software kan Rabobank met Cloudian’s S3 Object Lock-oplossing kopieën van back-up data onveranderlijk maken, waardoor ze beschermd zijn tegen versleuteling of verwijdering door cybercriminelen.