Bij één op de vijf organisaties is in 2016 meer dan vijf keer digitaal ingebroken

cloud-computing-cheryl-empey

87% van de organisaties is in 2016 getroffen door een cyberinbraak. Bij één op de vijf organisaties werd in de afgelopen twaalf maanden zelfs meer dan vijf keer ingebroken door cybercriminelen.

Dit blijkt uit onderzoek van databeveiliger Bitglass in samenwerking met CyberEdge Group en Information Security Community op LinkedIn onder 3.000 IT professionals. Bitglass wijst erop dat public cloud apps in toenemende mate van kritiek belang zijn voor de productiviteit van bedrijven. Desondanks geeft slechts 24% van de professionals aan regelmatig SaaS en IaaS apps te controleren op beveiligingsproblemen.

Kritieke beheermogelijkheden ontbreken

“Bij enterprise cloud apps ontbreekt het aan kritieke beheermogelijkheden voor databeveiliging die het risico op een lek significant kan terugdringen”, zegt Nat Kausik, CEO van Bitglass. “Veel organisaties kunnen potentiële lekken na afloop detecteren. Slechts weinig organisaties zijn echter in staat dreigingen in real-time te mitigeren.”

De belangrijkste resultaten uit het onderzoek zijn:

  • 52% van de organisaties verwacht dat het budget voor IT-beveiliging zal toenemen.
  • Slechts 24% van de organisaties controleert SaaS en IaaS apps regelmatig op beveiligingsproblemen. In verhouding: ruim 60% doet dit bij desktops, laptops en het netwerk. 36% controleert mobiele apparaten op beveiligingsproblemen.
  • Een op de drie organisaties is in de afgelopen 12 maanden meer dan vijf keer gehackt. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2014.
  • 87% van de organisaties is slachtoffer geworden van tenminste één cyberaanval.
  • Organisaties geven het vaakst aan mobiel te zien als het meest kwetsbare onderdeel van hun IT-omgeving.
  • Ransomware is een grote zorg. 54% van de bedrijven is er echter in geslaagd gegijzelde data toegankelijk te maken zonder hiervoor losgeld te betalen.
  • 37% noemt phishing de belangrijkste bron van zorgen, gevolgd door insider threats (33%) en malware (32%).
  • Meer organisaties in de retail- (39%) en technologiesector (36%) geven een groot deel van hun budget uit aan security dan in andere verticale markten.

Detecteren van dreigingen

62% van de ondervraagde organisaties geeft tot slot aan dat het detecteren van dreigingen hun belangrijkste vermogen is om kritieke dreigingen tegen te gaan. Organisaties die de cloud hebben omarmd, geven aan vooral behoefte te hebben aan data-encryptie (72%), versleuteling van dataverkeer (60%) en toegangscontrole (56%). Als het gaat om zorgen over de cloud, blijken datalekken (57%), privacy (49%), vertrouwelijkheid (47%) en compliance (36%) tot de meeste zorgen te leiden.

Het onderzoeksrapport van Bitglass en CyberEdge Group is hier te vinden.

Lees ook
Inzichten uit de wereld van cybersecurity: maak security awareness topprioriteit

Inzichten uit de wereld van cybersecurity: maak security awareness topprioriteit

Het is onbetwistbaar dat cybersecurity voor alle organisaties en sectoren noodzakelijk is. De toenemende digitalisering binnen het bedrijfsleven en de overheid biedt niet alleen nieuwe mogelijkheden en kansen, het zorgt ook voor nieuwe kwetsbaarheden. Een fabrikant die binnen zijn toevoerketen IoT-apparaten met het internet verbindt, verleent hier1

Verizon 2023 Data Breach Investigations Report: frequentie en kosten van social engineering-aanvallen rijzen de pan uit

Verizon 2023 Data Breach Investigations Report: frequentie en kosten van social engineering-aanvallen rijzen de pan uit

Verizon Business publiceert de 16e editie van zijn ‘Data Breach Investigations Report’ (2023 DBIR). Het bedrijf analyseerde 16.312 beveiligingsincidenten en 5.199 datalekken. Een van de belangrijkste conclusies is dat de kosten van ransomware de pan uit rijzen. Deze malware versleutelt de data van organisaties en vraagt hen om losgeld in ruil voor1

ABN AMRO: Cyberdreiging onder mkb'ers flink toegenomen

ABN AMRO: Cyberdreiging onder mkb'ers flink toegenomen

Steeds meer bedrijven in Nederland hebben wel eens te maken gehad met cybercriminaliteit, zo blijkt uit onderzoek van ABN AMRO onder 233 zakelijke klanten die eind- of medeverantwoordelijk zijn voor de cyberveiligheid van hun bedrijf. In 2023 geldt dit voor meer dan driekwart van de bedrijven, terwijl dit begin vorig jaar nog bij ‘slechts’ 45 proc1