Bewindslieden en Kamerleden krijgen beveiligde smartphone tijdens werkbezoeken

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) geeft bewindslieden en Kamerleden die een werkbezoek brengen aan bepaalde landen een beveiligde smartphone. Het gaat om een Sectra Tiger, een smartphone ontwikkeld door Sectra Communications en is geclassificeerd tot het één na hoogste rubriceringsniveau dat de AIVD en MIVD: 'Stg. GEHEIM' (Staatsgeheim Geheim).

sectra_tiger_xs

Sectra Tiger XS (bron foto: Sectra Communications)

Dit meldt De Telegraaf. Al langer is bekend dat premier Mark Rutte permanent over een Sectra Tiger beschikt, terwijl de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie over een exemplaar beschikken voor gesprekken met Nederlandse inlichtingendiensten. Nu blijkt dat ministers en staatssecretarissen die naar bepaalde landen afreizen ook een Sectra Tiger tot hun beschikking krijgen. Het gaat ondermeer om China, Rusland en Iran.

Sectra Tiger XS en Sectra Tiger 7401

De Sectra Tiger wordt geleverd door Sectra Communications en is beschikbaar in twee versies: Sectra Tiger XS en Sectra Tiger 7401. De encryptiesystemen van beide varianten zijn compatibel, waardoor communicatie tussen beide modellen mogelijk is. Het apparaat maakt gebruik van standaard telefonienetwerken en versleutelt alle communicatie die op dit netwerk plaatsvindt, ongeacht of het om spraak-, data of sms-communicatie gaat.

De mogelijkheden van de Sectra Tiger zijn door de strenge beveiliging zeer beperkt. Zo biedt het apparaat geen toegang tot internet en is het niet mogelijk aanvullende apps te installeren. Bellen kan alleen naar personen die ook over een Sectra Tiger beschikken.

Meer over
Lees ook
Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Het idee van een laptop die geconfigureerd is voor opslag van geheime informatie doet velen denken aan een apparaat voor spionnen. Maar de bescherming van gevoelige bedrijfs- en persoonlijke gegevens is nu belangrijker dan ooit.

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Als je een Windows-of Linux-pc gebruikt, is de kans groot dat er een Trusted Platform Module (TPM) aan het moederbord van je systeem is verbonden. De TPM is een hardwaremodule die in veel lijkt op de SmartCard-chip die in je creditcard is ingebed. Die chip zorgt voor veilige authenticatie van je kaart tijdens betalingstransacties. Dat gebeurt op b1