Bevoegdheden van Europol zijn uitgebreid

europol-ec3

De bevoegdheden van de Europese opsporingsinstantie Europol zijn per 1 mei uitgebreid. Door de nieuwe bevoegdheden moet Europol beter in staat zijn te functioneren als een Europese informatiehub voor de strijd tegen terrorisme en georganiseerde misdaad, waaronder cybercriminaliteit.

“Europol verwelkomt de nieuwe regelgeving en dankt het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie voor het vertrouwen dat zij hebben in een hervormt en sterker Europol. De nieuwe bevoegdheden verbeteren Europol’s vermogen om EU-lidstaten te ondersteunen in hun strijd tegen terrorisme en georganiseerde misdaad in een tijd waarin Europa met meerdere uitdagende security dreigingen te maken heeft”, zegt Rob Wainwright, directeur van Europol.

Essentie van Europol blijft ongewijzigd

Door de nieuwe regelgeving wordt de structuur van Europol en de werkwijze van de organisatie op een aantal punten aangepast. De essentie van Europol blijft echter ongewijzigd. De organisatie blijft nationale opsporingsinstanties in EU-lidstaten ondersteunen en coördineert grensoverschrijdende acties in het voorkomen en aanpakken van misdaden.

De nieuwe regelgeving maakt het voor Europol eenvoudiger gespecialiseerde units op te richten die snel kunnen reageren op opkomende dreigingen, waaronder terrorisme. Daarnaast worden duidelijke richtlijnen ingevoerd voor bestaande units en centra, zoals het European Counter Terrorism Centre (ECTC) en de European Union Internet Referral Unit (EU IRU). De nieuwe regelgeving verstevigt met mandaat van Europol en moet de organisatie beter in staat stellen op te treden tegen misdaad en terrorisme.

Toezicht

Naast de nieuwe bevoegdheden worden ook nieuwe maatregelen ingevoerd om de veiligheid van data te verzekeren en toezicht op Europol te versterken. De European Data Protection Supervisor (EDPS) gaat per 1 mei toezicht houden op Europol. Nationale databeschermingsautoriteiten blijven een belangrijke adviesrol spelen binnen de Cooperation Board, waarvan ook de EDPS lid is.

Meer over
Lees ook
Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Nu de behoefte aan veilig werken exponentieel toeneemt, is het beveiligen van externe en hybride werknemers een steeds groter probleem geworden. Voorheen gebruikten bedrijven beveiliging architecturen die gebaseerd waren op het beschermen van medewerkers die werkzaam waren in on-premises kantooromgevingen.

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer Bedrijven rekenen erop dat betrouwbare en veilige IT hun processen ondersteunt. Hoewel IT lang werd gezien als een operationele kostenpost is het inmiddels onlosmakelijk verbonden met de manier waarop bedrijven werken.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1