Bevoegdheden van Europol zijn uitgebreid

europol-ec3

De bevoegdheden van de Europese opsporingsinstantie Europol zijn per 1 mei uitgebreid. Door de nieuwe bevoegdheden moet Europol beter in staat zijn te functioneren als een Europese informatiehub voor de strijd tegen terrorisme en georganiseerde misdaad, waaronder cybercriminaliteit.

“Europol verwelkomt de nieuwe regelgeving en dankt het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie voor het vertrouwen dat zij hebben in een hervormt en sterker Europol. De nieuwe bevoegdheden verbeteren Europol’s vermogen om EU-lidstaten te ondersteunen in hun strijd tegen terrorisme en georganiseerde misdaad in een tijd waarin Europa met meerdere uitdagende security dreigingen te maken heeft”, zegt Rob Wainwright, directeur van Europol.

Essentie van Europol blijft ongewijzigd

Door de nieuwe regelgeving wordt de structuur van Europol en de werkwijze van de organisatie op een aantal punten aangepast. De essentie van Europol blijft echter ongewijzigd. De organisatie blijft nationale opsporingsinstanties in EU-lidstaten ondersteunen en coördineert grensoverschrijdende acties in het voorkomen en aanpakken van misdaden.

De nieuwe regelgeving maakt het voor Europol eenvoudiger gespecialiseerde units op te richten die snel kunnen reageren op opkomende dreigingen, waaronder terrorisme. Daarnaast worden duidelijke richtlijnen ingevoerd voor bestaande units en centra, zoals het European Counter Terrorism Centre (ECTC) en de European Union Internet Referral Unit (EU IRU). De nieuwe regelgeving verstevigt met mandaat van Europol en moet de organisatie beter in staat stellen op te treden tegen misdaad en terrorisme.

Toezicht

Naast de nieuwe bevoegdheden worden ook nieuwe maatregelen ingevoerd om de veiligheid van data te verzekeren en toezicht op Europol te versterken. De European Data Protection Supervisor (EDPS) gaat per 1 mei toezicht houden op Europol. Nationale databeschermingsautoriteiten blijven een belangrijke adviesrol spelen binnen de Cooperation Board, waarvan ook de EDPS lid is.

Meer over
Lees ook
Cyber Defence moet innovatie versnellen

Cyber Defence moet innovatie versnellen

Wat meer optimisme over onze weerbaarheid voor cyberaanvallen is goed voor Nederland, vindt Roel van Rijsewijk, directeur Cyber Defence bij Thales. Het is ook goed dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid onlangs in het Cybersecuritybeeld Nederland 2019 opnieuw de noodklok luidde over de kwetsbaarheid van de Nederlandse...

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

Organisaties over de hele wereld lopen vast in hun voortgang op het gebied van cybersecurity en riskeren verlamming nu cybercriminelen steeds geavanceerder te werk gaan. Dit blijkt uit het rapport 2019 Risk:Value – ‘Destination standstill. Are you asleep at the wheel?’ van NTT Security, een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf en expertisecentrum voor...

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Tunnels, bruggen, sluizen en waterkeringen kunnen nog beter worden beveiligd tegen cyberaanvallen. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren veel werk verzet en noodzakelijke maatregelen in kaart gebracht om waterkeringen beter te beveiligen. Maar die veiligheidsmaatregelen zijn niet allemaal uitgevoerd. De Algemene Rekenkamer constateert dat de minister...