Beveiligingsonderzoeker: 'Amazon levert cloudserver met verouderd en kwetsbaar besturingssysteem'

CloudComputing

Amazon Web Services zit vol met kwetsbaarheden. Dit stelt althans onderzoekers van beveiligingsbedrijf Bkav na klachten van één van zijn klanten. De servers die Amazon aan deze klant heeft geleverd blijken op een verouderde versie van Windows Server, die al jaren niet meer is geüpdatet.

De zaak kwam aan het rollen nadat een klant van Amazon ontdekte dat zijn server was geïnfecteerd met malware. Dit terwijl de klant de antimalware-oplossing van Bkav gebruikte om dit te voorkomen. De klant vroeg opheldering aan Bkav, die de servers van Amazon besloot te onderzoeken.

Lange tijd niet geüpdatet

Dit onderzoek toont aan dat de servers die Amazon aan de klant van Bkav heeft geleverd draaien op Windows Server 2003. Het besturingssysteem van de servers was voor het laatste geüpdatet in oktober 2009, wat betekent dat allerlei bekende beveiligingsgaten dus nog wagenwijd open stonden. De aanvallers hebben vermoedelijk van deze gaten misbruik gemaakt om de malware op de cloudservers te installeren.

Het probleem blijkt zich echter niet alleen voor te doen bij Amazon Web Services, maar ook bij andere cloudleverancier. Bkav onderwierp een aantal concurrenten aan een test en ontdekte dat HP Public Cloud servers levert die voor het laatst in juli 2013 zijn geüpdatet. Ook de Amerikaanse cloudprovider GoGrid gaat de fout in. Deze provider zou servers leveren die voor het laatste zijn geüpdatet in april 2012. Beide bedrijven hadden de auto-update functie van Windows uitgeschakeld.

Microsoft Windows Azure

Ook Microsoft Windows Azure Platform werd aan een test ontworpen. Microsoft blijkt de enige partij die zijn die niet de fout in gaat. Het bedrijf heeft de auto-update functie van Windows gewoon ingeschakeld, waardoor het besturingssysteem van gebruikte servers volledige up-to-date is.

 
Lees ook
Miljoenen berichten verspreiden LockBit 3.0

Miljoenen berichten verspreiden LockBit 3.0

Proofpoint observeert sinds 24 april 2024 dagelijks en gedurende ongeveer een week lang campagnes met grote volumes en miljoenen berichten, gefaciliteerd door het Phorpiex-botnet.

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord