Betaling na ransomware leidt in helft van de gevallen tot herstel van data

malware

Ransomware kan bedrijven fors in problemen brengen, bijvoorbeeld door klantdata in gijzeling te nemen of de bedrijfsvoering stil te leggen. Wie er echter voor kiest het geëiste losgeld te betalen in de hoop de gijzeling hierdoor te beëindigen, komen in veel gevallen bedrogen uit. In slechts de helft van de gevallen slagen bedrijven die tot betaling overgaan erin hun gegijzelde data te herstellen.

Dit blijkt uit het Cyberthreat Defense Report van beveiligingsbedrijf CyberEdge, waarvoor 1.200 beslissers op het gebied van IT security en IT-professionals uit 17 landen zijn ondervraagd. Meer dan de helft (55%) van de organisaties is in 2017 getroffen door ransomware. Dit is minder dan in 2016, toen 61% van de bedrijven aangaf met ransomware geconfronteerd te zijn.

Minder bedrijven getroffen door succesvolle cyberaanvallen

Uit het onderzoek blijkt ook dat voor het eerst in vijf jaar het percentage bedrijven dat getroffen werd door een succesvolle cyberaanval is afgenomen. 77% van de bedrijven gaf aan in 2017 met een succesvolle cyberaanval te zijn geconfronteerd, ten opzichte van 79% in 2016. Ook het aantal organisaties dat door zes succesvolle cyberaanvallen of meer werd getroffen is gedaald, van 33% in 2016 naar 27% in 2017.

Organisaties maken steeds meer budget vrij voor IT-beveiliging. 79% van de respondenten geeft aan in 2018 meer budget voor IT security beschikbaar te hebben, terwijl in 2014 nog 48% meldden dat security budgetten stegen. Het gemiddelde security budget stijgt in 2018 met 4,7% en maakt 12% uit van het totale IT-budget. Bedrijven blijven tegelijkertijd kampen met een tekort aan security professionals. Vier op de vijf organisaties verwacht in 2018 moeite te hebben voldoende security professionals aan te trekken.

Overige conclusies

Andere conclusies uit het onderzoek zijn:

  • Negen op de tien bedrijven ervaart uitdagingen met de beveiliging van de cloud, waarbij het behouden van dataprivacy als belangrijkste uitdaging wordt genoemd.
  • Applicatiecontainers zoals Docker, Cloud Foundry en Kubernetes worden het vaakst gezien als de zwakste schakel in de IT-beveiliging van bedrijven. Hiermee verslaan applicatiecontainer mobiele apparaten.
  • Geavanceerde malware-analyse/sandboxing, containerisatie/micro-virtualisatie en API gateways zijn de security technologieën waarin bedrijven in 2018 het meest willen investeren.
Meer over
Lees ook
Cyber Defence moet innovatie versnellen

Cyber Defence moet innovatie versnellen

Wat meer optimisme over onze weerbaarheid voor cyberaanvallen is goed voor Nederland, vindt Roel van Rijsewijk, directeur Cyber Defence bij Thales. Het is ook goed dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid onlangs in het Cybersecuritybeeld Nederland 2019 opnieuw de noodklok luidde over de kwetsbaarheid van de Nederlandse...

Ransomware beu? Aanvallers worden slimmer

Ransomware beu? Aanvallers worden slimmer

Jeff Costlow, CISO ExtraHop Ransomware is een cyberdreiging waar u al jarenlang over hoort en leest en daarom misschien beu bent. Aanvallers echter nog lang niet, die worden alsmaar slimmer. Zij kunnen er namelijk eenvoudig geld mee verdienen en slagen er steeds vaker in de toegangsbeveiliging van apparatuur en netwerken te omzeilen. Volgens het Verizon...

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

Organisaties over de hele wereld lopen vast in hun voortgang op het gebied van cybersecurity en riskeren verlamming nu cybercriminelen steeds geavanceerder te werk gaan. Dit blijkt uit het rapport 2019 Risk:Value – ‘Destination standstill. Are you asleep at the wheel?’ van NTT Security, een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf en expertisecentrum voor...