Belgische leger presenteert cybersecurityprogramma

hacker

Het Belgische leger moet bij zeer grote cyberaanvallen op bijvoorbeeld het Belgische bedrijfsleven kunnen ingrijpen. Het Belgische ministerie van Defensie heeft een nieuw programma gepresenteerd rond cybersecurity.

Dit meldt De Morgen. België wordt regelmatig opgeschrikt door incidenten op het gebied van cybersecurity. Zo bleken de ICT-systemen van telecomprovider Belgacom anderhalf jaar geleden te zijn gekraakt. Een jaar geleden werd een grote cyberaanval uitgevoerd op het netwerk van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken. Het nieuwe programma moet België beter bewapenen tegen dergelijke aanvallen.

Dubbele veiligheidslaag

Het gaat om een strategie waarbij gebruik wordt gemaakt van een ‘dubbele veiligheidslaag’. Hierbij wordt ieder systeem voorzien van een securitymechanisme. Dit mechanisme wordt aangevuld met een algemene beveiliging, die samenwerkt met alle beveiligingstechnologieën van individuele systemen. De focus ligt hierbij op het vroegtijdig opsporen van cyberaanvallen en het actief reageren op deze aanvallen.

Het nieuwe programma is voornamelijk gericht op het bescherming van ICT-systemen van het Belgische ministerie van Defensie, inclusief wapensystemen. Ook bij zeer grote aanvallen op nationaal niveau kan het programma echter een rol gaan spelen.

Lees ook
Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

DTC waarschuwde bedrijven al 35.000 keer voor cyberdreigingen

DTC waarschuwde bedrijven al 35.000 keer voor cyberdreigingen

Het Digital Trust Center (DTC), onderdeel van het ministerie van EZK, heeft sinds juni 2021 ruim 35.000 keer bedrijven proactief gewaarschuwd voor een ernstige bedrijfsspecifieke digitale dreiging of kwetsbaarheid. In de zomer van 2022 stond de teller nog op ruim 1.700 notificaties.

WatchGuard’s Internet Security Report onthult nieuwe social-engineeringtrends

WatchGuard’s Internet Security Report onthult nieuwe social-engineeringtrends

Phishers maken in toenemende mate gebruik van browsergebaseerde social-engineeringstrategieën. Daarnaast groeit de malware dat banden heeft met natiestaten. Ook nemen de hoeveelheid zerodaymalware en de zogenaamde ‘living-off-the-land attacks’ toe. Dat concludeert WatchGuard Technologies in zijn meest recente Internet Security Report (ISR).