Belgische leger presenteert cybersecurityprogramma

hacker

Het Belgische leger moet bij zeer grote cyberaanvallen op bijvoorbeeld het Belgische bedrijfsleven kunnen ingrijpen. Het Belgische ministerie van Defensie heeft een nieuw programma gepresenteerd rond cybersecurity.

Dit meldt De Morgen. België wordt regelmatig opgeschrikt door incidenten op het gebied van cybersecurity. Zo bleken de ICT-systemen van telecomprovider Belgacom anderhalf jaar geleden te zijn gekraakt. Een jaar geleden werd een grote cyberaanval uitgevoerd op het netwerk van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken. Het nieuwe programma moet België beter bewapenen tegen dergelijke aanvallen.

Dubbele veiligheidslaag

Het gaat om een strategie waarbij gebruik wordt gemaakt van een ‘dubbele veiligheidslaag’. Hierbij wordt ieder systeem voorzien van een securitymechanisme. Dit mechanisme wordt aangevuld met een algemene beveiliging, die samenwerkt met alle beveiligingstechnologieën van individuele systemen. De focus ligt hierbij op het vroegtijdig opsporen van cyberaanvallen en het actief reageren op deze aanvallen.

Het nieuwe programma is voornamelijk gericht op het bescherming van ICT-systemen van het Belgische ministerie van Defensie, inclusief wapensystemen. Ook bij zeer grote aanvallen op nationaal niveau kan het programma echter een rol gaan spelen.

Lees ook
"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint zien een aanhoudende cloudaccount overnamecampagne. De campagne beïnvloedt tientallen Microsoft Azure-omgevingen en honderden gebruikersaccounts. Ook brengt de campagne accounts van senior executives in gevaar.

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.