Beierse Staatsministerie van Justitie en TNO werken samen

TNO-400300

In het Paleis van Justitie in München hebben het Beierse Staatsministerie van Justitie (StMJ) en TNO vandaag een Memorandum of Understanding (MoU) getekend om samen te gaan werken aan de versnelling van de ontwikkeling van strategische handhavingstechnologieën. De samenwerking is gericht op de bestrijding van cybercriminaliteit met speciale aandacht voor het dark web en cryptovaluta. Beide partijen werken al sinds 2018 samen binnen de INTERPOL Working Group on Darknet and Cryptocurrencies aan de aanpak van  deze opkomende misdrijven. Het Beierse Centraal Bureau voor de Vervolging van Cybercrime en implementatiepartner CyberDevOps zullen  een operationele pilot uitvoeren met de zogenoemde Dark Web Monitor.
 

Dark Web Monitor pilot

Dark Web Monitor (DWM) is een OSINT (Open Source Intelligence) databank die inzicht geeft in criminele en frauduleuze activiteiten die plaatsvinden via dark web en virtuele middelen. Dark web, een gecodeerd tor-netwerk, is een veilige haven geworden voor criminelen die misbruik maken van de totale anonimiteit. Hun criminele activiteiten variëren van kindermisbruik en drugshandel tot grootschalige financiële misdrijven, die zowel de cyberspace als de fysieke wereld treffen. Nu deze activiteiten steeds geavanceerder worden is er een grote behoefte aan verbetering van de monitoringmogelijkheden van het dark web om deze criminelen een stap voor te zijn. DWM ondersteunt justitiële autoriteiten met behulp van geavanceerde analyses  om de criminelen op te sporen en aan te houden voor vervolging.
 

Innovatie om nieuwe bedreigingen te bestrijden

Krishna Taneja, directeur Nationale Veiligheid bij TNO, verklaarde: "Technologie verandert onze wereld in hoog tempo en criminelen herkennen snel nieuwe mogelijkheden zoals het Dark Web. Dit creëert nieuwe bedreigingen. Om deze bedreigingen tegen te gaan zijn innovaties nodig. DWM is een goed voorbeeld van zo'n innovatie die zijn oorsprong vindt in het innovatieprogramma van het ministerie van Justitie en Veiligheid van Nederland. Deze technologie voldoet aan een breed scala van eisen van onze nationale en internationale stakeholders en biedt nieuwe operationele perspectieven door middel van data-analyse en kunstmatige intelligentie. Deze MoU versnelt de vertaling van Dark Web Monitor naar een operationele capaciteit voor onze Beierse partners en is een belangrijke stap naar een internationaal technologiepartnerschap".
 
De heer Eisenreich, de Beierse Minister van Justitie, voegt toe: "Een digitaal werkende wereld herbergt fantastische mogelijkheden, maar is tegelijkertijd kwetsbaar. Cybercriminelen misbruiken de nieuwe mogelijkheden om strafbare feiten te plegen. Daarom kiest de deelstaat Beieren voor een vastberaden aanpak in de bestrijding van cybercriminaliteit. Dankzij het Beierse centrale bureau voor de vervolging van cybercriminaliteit (ZCB) is het rechtssysteem van de Vrijstaat Beieren goed voorbereid, met 15 openbare aanklagers en 3 IT-specialisten die een van de grootste en meest ervaren gespecialiseerde openbare ministeries van Duitsland vormen. De innovatieve technologie van de Dark Web Monitor stelt ons in staat om nieuwe technologische benaderingen te gebruiken om meer licht te werpen op het dark web en om daders te vinden.”
 
 
Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Niemand weet wat ‘The Next Big Thing’ in het dreigingslandschap wordt. Wat wel mogelijk is, is terugkijken naar 2023, opvallende gedragingen van actoren identificeren en een gefundeerde inschatting maken van wat 2024 mogelijk in petto heeft.

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.