Beierse Staatsministerie van Justitie en TNO werken samen

TNO-400300

In het Paleis van Justitie in München hebben het Beierse Staatsministerie van Justitie (StMJ) en TNO vandaag een Memorandum of Understanding (MoU) getekend om samen te gaan werken aan de versnelling van de ontwikkeling van strategische handhavingstechnologieën. De samenwerking is gericht op de bestrijding van cybercriminaliteit met speciale aandacht voor het dark web en cryptovaluta. Beide partijen werken al sinds 2018 samen binnen de INTERPOL Working Group on Darknet and Cryptocurrencies aan de aanpak van  deze opkomende misdrijven. Het Beierse Centraal Bureau voor de Vervolging van Cybercrime en implementatiepartner CyberDevOps zullen  een operationele pilot uitvoeren met de zogenoemde Dark Web Monitor.
 

Dark Web Monitor pilot

Dark Web Monitor (DWM) is een OSINT (Open Source Intelligence) databank die inzicht geeft in criminele en frauduleuze activiteiten die plaatsvinden via dark web en virtuele middelen. Dark web, een gecodeerd tor-netwerk, is een veilige haven geworden voor criminelen die misbruik maken van de totale anonimiteit. Hun criminele activiteiten variëren van kindermisbruik en drugshandel tot grootschalige financiële misdrijven, die zowel de cyberspace als de fysieke wereld treffen. Nu deze activiteiten steeds geavanceerder worden is er een grote behoefte aan verbetering van de monitoringmogelijkheden van het dark web om deze criminelen een stap voor te zijn. DWM ondersteunt justitiële autoriteiten met behulp van geavanceerde analyses  om de criminelen op te sporen en aan te houden voor vervolging.
 

Innovatie om nieuwe bedreigingen te bestrijden

Krishna Taneja, directeur Nationale Veiligheid bij TNO, verklaarde: "Technologie verandert onze wereld in hoog tempo en criminelen herkennen snel nieuwe mogelijkheden zoals het Dark Web. Dit creëert nieuwe bedreigingen. Om deze bedreigingen tegen te gaan zijn innovaties nodig. DWM is een goed voorbeeld van zo'n innovatie die zijn oorsprong vindt in het innovatieprogramma van het ministerie van Justitie en Veiligheid van Nederland. Deze technologie voldoet aan een breed scala van eisen van onze nationale en internationale stakeholders en biedt nieuwe operationele perspectieven door middel van data-analyse en kunstmatige intelligentie. Deze MoU versnelt de vertaling van Dark Web Monitor naar een operationele capaciteit voor onze Beierse partners en is een belangrijke stap naar een internationaal technologiepartnerschap".
 
De heer Eisenreich, de Beierse Minister van Justitie, voegt toe: "Een digitaal werkende wereld herbergt fantastische mogelijkheden, maar is tegelijkertijd kwetsbaar. Cybercriminelen misbruiken de nieuwe mogelijkheden om strafbare feiten te plegen. Daarom kiest de deelstaat Beieren voor een vastberaden aanpak in de bestrijding van cybercriminaliteit. Dankzij het Beierse centrale bureau voor de vervolging van cybercriminaliteit (ZCB) is het rechtssysteem van de Vrijstaat Beieren goed voorbereid, met 15 openbare aanklagers en 3 IT-specialisten die een van de grootste en meest ervaren gespecialiseerde openbare ministeries van Duitsland vormen. De innovatieve technologie van de Dark Web Monitor stelt ons in staat om nieuwe technologische benaderingen te gebruiken om meer licht te werpen op het dark web en om daders te vinden.”
 
 
Lees ook
Succesvolle cyberincidenten vaak veroorzaakt door misbruik  monitoring- en beheersoftware

Succesvolle cyberincidenten vaak veroorzaakt door misbruik monitoring- en beheersoftware

Bijna een derde (30%) van de cyberaanvallen die in 2019 door het Kaspersky Global Emergency Response-team werden onderzocht, gebeurde via legitieme instrumenten voor beheer en administratie op afstand. Hierdoor kunnen aanvallers langer onopgemerkt blijven. Zo hadden continue cyberspionage-aanvallen en diefstal van vertrouwelijke gegevens een mediaanduur...

De impact van COVD-19 op datalekken

De impact van COVD-19 op datalekken

Cybercriminelen hebben in de verwarring die is ontstaan door de COVID-19-pandemie elke kans op financieel gewin aangegrepen. Uit een drie maanden durend onderzoek van Verizon blijkt dat beproefde methoden om gegevens te bemachtigen succesvoller waren dan voorheen. Zo waren phishing-campagnes...

Cyber Security leverancier Thycotic en Access42 kondigen partner overeenkomst aan

Cyber Security leverancier Thycotic en Access42 kondigen partner overeenkomst aan

Door het partnerschap met Access42 zet Thycotic een grote stap binnen Nederland om eindgebruikers nog bewuster te maken van het beschermen van de meest kwetsbare accounts. Doordat Access42 een focus heeft op Managed Services, kan vanuit een beheerde omgeving de eindgebruiker volledig ontzorgd worden op het gebied van Privilege Account Management.