Bedrijven worden vaker getroffen door grootschalige DDoS-aanvallen

Bedrijven zijn steeds vaker doelwit van grootschalige DDoS-aanvallen. 42% van de bedrijven heeft in 2017 te maken gehad met een DDoS-aanval van 50 Gbps of groter. Dit is fors meer dan de 10% die in 2015 aangaf dat zijn bedrijf hiermee te maken had gehad.

Dit blijkt uit onderzoek van IDG Connect in opdracht van A10 Networks heeft uitgevoerd. Het Mirai botnet voerde vorige jaar een DDoS-aanval uit van 1 Tbps. DDoS-aanvallen van dit soort aanvallen komen inmiddels vaker voor. 2% van de 200 ondervraagde respondenten geeft aan met een DDoS aanval van meer dan 1 Tbps geconfronteerd te zijn.

Multi-vector DDoS-aanvallen

Ook worden bedrijven geconfronteerd met multi-vector DDoS-aanvallen, een vorm van DDoS-aanvallen waarbij gelijktijdig een DDoS-aanval gelijktijdig op meerdere lagen wordt uitgevoerd. Deze aanvallen zijn door A10 Networks opgedeeld in vier categorieën: infrastructuur services, netwerklaag, netwerkvolume en applicatielaag. 29% van de respondenten geeft aan dat de multi-vector aanvallen waarmee zij te maken hebben gehad gericht waren op de netwerklaag, waarbij ondermeer firewalls en routers worden aangevallen. Andere categorieën volgen echter op korte afstand.

Minder downtime

Steeds meer bedrijven zetten mitigatiediensten en anti-DDoS-oplossingen in. Deze maatregelen lijken te werken, aangezien een DDoS-aanval minder vaak langdurige downtime veroorzaakt. Zo geeft 3% van de respondenten aan meer dan 36 uur downtime te hebben gehad door een DDoS-aanval, terwijl dit percentage in 2015 nog op 17% lag. De grootste groep respondenten (32%) geeft aan door DDoS-aanvallen gemiddeld drie tot zes uur downtime te hebben ervaart. Dit is 1% lager dan in 2015.

Lees ook
Cloudflare helpt kwetsbaarheid te ontdekken die leidde tot grootste DDoS-aanval

Cloudflare helpt kwetsbaarheid te ontdekken die leidde tot grootste DDoS-aanval

Cloudflare heeft bekendgemaakt dat het heeft meegeholpen bij de onthulling van een nieuwe zero-day kwetsbaarheid, genaamd 'HTTP/2 Rapid Reset'. Deze wereldwijde kwetsbaarheid geeft kwaadwillenden de mogelijkheid om aanvallen te genereren die groter zijn dan alles wat er in het verleden op het internet is gebeurd.

Cloudflare DDoS-rapport over tweede kwartaal 2023

Cloudflare DDoS-rapport over tweede kwartaal 2023

Cloudflare heeft een nieuw rapport uitgebracht over de wereldwijde DDoS-aanvallen in het tweede kwartaal van 2023. Opvallende bevindingen zijn onder andere de inzichten in pro-Russische hacktivistische groepen REvil, Killnet en Anonymous Sudan, de aanval op een Amerikaanse internetprovider en een toename van geavanceerde gerichte aanvallen.

DDoS, spam en phishing trends van het afgelopen jaar

DDoS, spam en phishing trends van het afgelopen jaar

Cybercriminelen blijven volop gebruikmaken van spam en phishing om internetgebruikers geld afhandig te maken. Dit blijkt uit het jaarlijkste Spam en Phishing Rapport van Kaspersky. Bedrijven moeten juist opletten voor DDoS-aanvallen, die in het laatste kwartaal van 2021 met meer dan de helft (52%) zijn toegenomen ten opzichte het derde kwartaal va1