Bedrijven worden steeds kwetsbaarder voor cybercrime

hacker-groot

Cybercrime is hard onderweg de grootste bedreiging te worden voor organisaties. Tegelijkertijd zijn maar bedrijven goed voorbereid op cyberincidenten. Slechts een derde van hen heeft een plan liggen om hier adequaat op te reageren.

Dit blijkt uit de PwC Economic Crime Survey 2016, een onderzoek onder 6337 deelnemers uit 115 landen. Economische criminaliteit gaat over vermogensdelicten waarbij sprake is van bedrog, verberging of misleiding. Te denken valt aan fraude, witwassen en corruptie.

Ook economische criminaliteit komt veel voor

Wereldwijd heeft 36 procent van de ondervraagde organisaties economische criminaliteit ervaren. Nederlandse ondernemingen hebben overigens vaker te maken met economische criminaliteit. 46 procent van de bedrijven in ons land is hiermee geconfronteerd. André Mikkers, partner bij PwC, verklaart dit doordat 'Nederland een welvarend land is en economische criminaliteit hoog op de agenda staat. Als men zich hier meer mee bezig houdt, wordt het ook meer ontdekt, de controleparadox.'

Als de verschillende industrieën worden vergeleken, valt op dat financiële wereld de laatste twee jaar met 48 procent het meest is geconfronteerd met economische en digitale criminaliteit. De overheidssector volgt met 44 procent, kort daarop voor de retail- en consumentenbranche met 43 procent. Dat de financiële sector kwetsbaar is, vindt Mikkers verklaarbaar. "Het is een ingewikkelde sector met veel mogelijkheden om te frauderen. Daarnaast geldt dezelfde paradox als bij de relatief hoge cijfers van Nederland. De financiële sector is een sterk gereguleerde branche, waardoor wangedrag eerder aan het licht komt", aldus Mikkers.

Bedrijven nemen te langzaam maatregelen

Ondanks dat de regulering de afgelopen jaren is toegenomen, maakt Mikkers zich vooral zorgen om het gebrek aan snelheid waarmee ondernemingen maatregelen treffen. "We hebben hier te maken met een enorm complex probleem dat steeds groter wordt. Te weinig bedrijven nemen de juiste maatregelen om met deze dreiging om te gaan. De bestrijding van economische en digitale criminaliteit kan je niet op het bordje van één medewerker leggen. Het moet worden opgenomen in de bedrijfscultuur."

Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1