'Bedrijven ontdekken kwetsbaarheden steeds sneller'

mandiant-m-trends-rapport

Bedrijven hebben steeds minder tijd nodig om kwetsbaarheden in hun IT-systemen op te sporen. Desondanks is er wel ruimte voor verbetering. Bijna tweederde van de bedrijven spoort deze beveiligingsgaten namelijk niet zelf op, maar ontdekt deze op alternatieve wijze. Zo worden kwetsbaarheden bijvoorbeeld door ethische hackers gemeld.

Dit blijkt uit het jaarlijkse Mandiant M-Trends rapport, waarin FireEye cybersecurity bij bedrijven onderzoekt. Bedrijven blijken in 2013 gemiddeld 229 dagen nodig te hebben gehad om kwetsbaarheden in hun IT-systemen op te sporen. In 2012 hadden organisaties hier nog 243 dagen voor nodig en in 2011 zelfs 416 dagen. Bedrijven ontdekken beveiligingsproblemen dus aanzienlijk sneller dan enkele jaren geleden.

Kwetsbaarheden ontdekken

Slechts 37 procent van de bedrijven ontdekt deze kwetsbaarheden echter zelf. Dit betekent dat maar liefst 63% van de organisaties dergelijke problemen via een alternatieve weg op het spoor komt. Het gaat hierbij onder andere om ethische hackers die kwetsbaarheden bij het bedrijf via een responsible disclosure-beleid melden. Bedrijven kunnen hun eigen inzet om beveiligingsgaten op te sporen dan ook nog flink verbeteren.

FireEye heeft in het Mandiant M-Trends rapport ook phishingaanvallen op bedrijven onderzocht. In maar liefst 44 procent van alle onderzochte aanvallen bleken hackers zich voor te doen als de IT-afdeling van het bedrijf om medewerkers te overtuigen informatie aan hen af te staan. Dergelijke e-mails worden het meest verzonden op dinsdag, woensdag en donderdag. Bedrijven doen er dus verstandig aan ook e-mails die van de eigen IT-afdeling afkomstig lijken te zijn met een kritisch oog te bekijken. Bij twijfel is het natuurlijk altijd verstandig de authenticiteit van de e-mail te controleren door bijvoorbeeld telefonisch contact op te nemen met de IT-afdeling.

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

Hoe phishingbewust is jouw organisatie echt?

Hoe phishingbewust is jouw organisatie echt?

Het NK-Phishing is terug! Na vier succesvolle edities is de competitie waarbij medewerkers van verschillende organisaties worden getest er weer. Lukt het jouw team om de phishing mails van dit jaar te herkennen? In teams van 10 strijd jouw organisatie tegen meer dan 500 andere deelnemers voor een mooie prijs.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.