Bedrijven onderschatten risico’s van cybercrime

hacker

44% van de bedrijven denken zichzelf voldoende te hebben beveiligd tegen cybercrime. Bijna twee op de vijf bedrijven schat de risico’s van cybercrime in als ‘zeer klein’. Dit blijkt in de praktijk echter tegen te vallen.

Dit blijkt uit onderzoek van Aviva onder het Britse bedrijfsleven. Bijna een derde van de ondervraagde bedrijven geeft toe in het verleden doelwit te zijn geweest van cybercrime. Driekwart van deze bedrijven schat de kosten die zij moesten maken om de aanval af te slaan en schade te herstellen op 1.000 pond, ruim 1.300 euro. Voor 6% lag de schade op ruim 6.500 euro (5.000 pond) en voor 4% op ruim 13.000 euro (10.000 pond).

Phishing, identiteitsdiefstal en hacken

Als we kijken naar vormen van cybercrime waarmee bedrijven bekend zijn blijken zij vooral af te weten van phishing (77%), identiteitsdiefstal (69%) en hacken (66%). Minder dan de helft van de bedrijven (43%) is bekend met het fenomeen ransomware, terwijl een iets grotere groep (46%) weet wat pharming is.

Ondanks dat ruim vier op de tien bedrijven aangeeft zich voldoende te hebben beveiligd tegen cybercrime blijkt slechts een kwart ook daadwerkelijk stappen neemt om zichzelf te wapenen tegen cybercriminelen. 34% van de bedrijven geeft toe geen idee te hebben wat zij moeten doen indien zij slachtoffer worden van een cyberaanval. 27% stelt dit niet zeker te weten.

Lees ook
Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

De kogel is door de kerk! In navolging van de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer op 19 april 2023 vóór de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Dit houdt in dat de uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgaanbieders voortaan verplicht elektronisch verloopt.

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Onderzoekers van Proofpoint hebben een groep cybercriminelen ontdekt genaamd TA473, ook wel bekend als Winter Vivern. Deze groep richt zich op militaire, overheids- en diplomatieke bedrijven in Europa die betrokken zijn bij de Russisch-Oekraïense oorlog. Ze maken gebruik van een kwetsbaarheid in Zimbra software om ongepatchte webmail portals te vi1