Bedrijfs- en IT-professionals bezorgd om exploitatie generatieve AI door cybercriminelen

isaca-700-335

ISACA, internationale marktleider in digitaal vertrouwen voor bedrijven en individuen, publiceert vandaag een nieuw onderzoek naar het gebruik, de risico’s en de impact van generatieve AI – die geschreven, visuele en ook andere media kan genereren. Van de 334 ondervraagde bedrijfs- en IT-professionals in Europa geeft 99% aan dat zij zich zorgen maken over de mogelijke exploitatie van generatieve AI door cybercriminelen. Bovendien gelooft 74% van respondenten dat AI meer successen oplevert bij cybercriminelen dan bij professionals in digitaal vertrouwen. 

Deze ongerustheid leidt niet tot wereldwijde actie, aangezien slechts 28% van de respondenten AI-gerelateerde risico’s als onmiddellijke prioriteit aanziet. Daarnaast heeft slechts 10% van bedrijven een formeel, uitgebreid beleid voor het gebruik van AI-technologie, en hanteert 29% van bedrijven geen beleid en zijn zij dit ook niet van plan in de toekomst.  

“In het snel veranderende technologische landschap van vandaag zal AI een belangrijke rol spelen bij het transformeren van industrieën. Een holistische benadering voor het implementeren van digitaal vertrouwen is een voorwaarde om de voordelen van AI op een veiligere, privacy vriendelijkere, ethisch aanvaardbare en risico gecontroleerde manier te ervaren”, zegt Chris Dimitriadis, Global Chief Strategy Officer bij ISACA.  

Ondanks duidelijke zorgen rondom AI, biedt slechts 7% van bedrijven AI-training aan hun werknemers. Eén op tien bedrijfs- en IT-professionals beweert dat de verantwoordelijkheden in hun organisatie toenemen door vooruitgang in generatieve AI, en dit zal enkel stijgen in de toekomst. Zo denkt 79% van professionals dat AI in de komende vijf jaar verschillende jobs zal wijzigen. De golf van AI-toepassingen heeft als gevolg dat 81% van de respondenten vindt dat ze hun vaardigheden en kennis bij moeten werken om hun baan te behouden of om door te kunnen groeien in hun functie.  

Bedrijven beginnen de opkomst van AI te erkennen: bijna één op vijf (19%) bedrijven verhoogt het aantal jobs voor AI-gerelateerde functies in de komende 12 maanden. Daarnaast zijn zij zich ook bewust van de potentiële voordelen die de banen met zich meebrengen: respondenten denken dat het de komende vijf jaar een positieve impact zal hebben op hun industrie (60%), hun organisatie (54%) en hun carrière (46%).  

ISACA CEO, Erik Prusch, voegt hieraan toe: “Bedrijfs- en IT-professionals zijn zich bewust van de potentiële positieve impact van AI, maar om de voordelen hiervan te ervaren, moeten bedrijven hun werknemers opleiden zodat zij AI efficiënt en veilig gebruiken. Door het organiseren van uitgebreide training, als onderdeel van de overkoepelende AI-strategie, lopen bedrijven voor op de curve en kunnen zij de veiligheid en security van hun activiteiten verzekeren terwijl ze op lange term

Lees ook
Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Niemand weet wat ‘The Next Big Thing’ in het dreigingslandschap wordt. Wat wel mogelijk is, is terugkijken naar 2023, opvallende gedragingen van actoren identificeren en een gefundeerde inschatting maken van wat 2024 mogelijk in petto heeft.

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet voegt een nieuwe oplossing toe aan zijn aanbod van ruim 40 door AI ondersteunde security-producten. Het gaat om Fortinet Advisor, een generative AI (GenAI) assistant. Fortinet Advisor maakt momenteel deel uit van FortiSIEM, de security information & event management (SIEM)-oplossing van Fortinet, en FortiSOAR, zijn security orchestration, automation...

Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Nu de behoefte aan veilig werken exponentieel toeneemt, is het beveiligen van externe en hybride werknemers een steeds groter probleem geworden. Voorheen gebruikten bedrijven beveiliging architecturen die gebaseerd waren op het beschermen van medewerkers die werkzaam waren in on-premises kantooromgevingen.