Avast: ‘Ontwikkelomgeving van CCleaner was mogelijk sinds 3 juli gecompromitteerd’

pixabay-hacker-1944688_960_720

De ontwikkelomgeving van CCleaner was mogelijk al sinds 3 juli gecompromitteerd. Dit meldt Avast, de eigenaar van CCleaner ontwikkelaar Piriform. Het bedrijf baseert zich hierbij op de uitgiftedatum van een gebruikt SSL-certificaat. Avast spreekt van een zeer geavanceerde aanval, die nauwkeurig is voorbereid door de aanvallers.

Piriform en Cisco’s Talos Security Intelligence and Research Group meldden maandag 18 september dat malware is aangetroffen in twee legitieme versies van CCleaner. Het ging hierbij om 32-bit versie van v5.33.6162 van CCleaner en v1.07.3191 van CCleaner Cloud. De 32-bit versie van v5.33 van CCleaner werd aangeboden via de officiële downloadserver van Piriform.

2,27 miljoen keer geïnstalleerd

Avast meldt dat ongeveer 2,27 miljoen gebruikers de gewraakte 32-bit versie van CCleaner hebben geïnstalleerd. Een groot deel van deze gebruikers zou inmiddels hebben geüpdatet naar versie 5.34, waarin de malafide code niet aanwezig is. Op het moment van schrijven zou versie 5.33 nog door 730.000 gebruikers worden gebruikt. Avast adviseert deze gebruikers alsnog te updaten, al benadrukt het bedrijf dat de servers waarvan de malware gebruik maakt offline zijn gehaald en getroffen gebruikers hierdoor geen risico meer lopen.

Daarnaast meldt Avast op 12 september door het bedrijf Morphisec op de hoogte te zijn gebracht van de aanwezigheid van de malafide code in de software van Piriform. Avast vermoedt dat Morphisec ook Cisco op de hoogte heeft gesteld van het probleem, die hier vervolgens in een blogpost melding van heeft gemaakt. Cisco alarmeerde Avast vervolgens op 14 september. Avast benadrukt op dit moment de dreiging al te hebben geanalyseerd en Amerikaanse opsporingsinstanties te hebben ingeschakeld.

Command & Control-server

De Command & Control-server van de malware werd op 15 september offline gehaald door opsporingsinstanties. Secundaire domeinnamen die door de malware werden gebruikt zijn gelijktijdig geregistreerd door het Cisco Talos team. Avast stelt dat de dreiging die uitging van de malware door deze twee acties is weggenomen.

Meer over
Lees ook
Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Als je een IT-beheerder vraagt waar hij van wakker ligt zal het antwoord zeer vaak ‘ransomware’ zijn. Logisch, want elke medewerker kan door simpelweg op een link te klikken of een kwaadaardig bestand te downloaden zonder het te weten een ransomware-aanval ontketenen. In hun wanhoop zijn organisaties al snel geneigd om losgeld te betalen om weer t1

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Het totale aantal ransomwarebesmettingen was in het eerste kwartaal van dit jaar al verdubbeld ten opzichte van heel 2021. Dat concludeert WatchGuard Technologies in de nieuwste editie van het Internet Security Report. De securityspecialist signaleert daarnaast een groei in Powerscript-aanvallen en kwaadaardige cryptomining.

Proofpoint ontdekt Microsoft Office 365-functionaliteit die bestanden op SharePoint en OneDrive versleutelt

Proofpoint ontdekt Microsoft Office 365-functionaliteit die bestanden op SharePoint en OneDrive versleutelt

Ransomware-aanvallen zijn van oudsher gericht op data op endpoints of netwerkschijven. Tot nu toe dachten IT- en beveiligingsteams dat de cloud beter bestand was tegen ransomware-aanvallen. Immers, de nu bekende "AutoSave"-functie, samen met versiebeheer en de welbekende prullenbak, zouden voldoende moeten zijn geweest als back-ups. Dat is mogelij1