Avast: ‘Ontwikkelomgeving van CCleaner was mogelijk sinds 3 juli gecompromitteerd’

pixabay-hacker-1944688_960_720

De ontwikkelomgeving van CCleaner was mogelijk al sinds 3 juli gecompromitteerd. Dit meldt Avast, de eigenaar van CCleaner ontwikkelaar Piriform. Het bedrijf baseert zich hierbij op de uitgiftedatum van een gebruikt SSL-certificaat. Avast spreekt van een zeer geavanceerde aanval, die nauwkeurig is voorbereid door de aanvallers.

Piriform en Cisco’s Talos Security Intelligence and Research Group meldden maandag 18 september dat malware is aangetroffen in twee legitieme versies van CCleaner. Het ging hierbij om 32-bit versie van v5.33.6162 van CCleaner en v1.07.3191 van CCleaner Cloud. De 32-bit versie van v5.33 van CCleaner werd aangeboden via de officiële downloadserver van Piriform.

2,27 miljoen keer geïnstalleerd

Avast meldt dat ongeveer 2,27 miljoen gebruikers de gewraakte 32-bit versie van CCleaner hebben geïnstalleerd. Een groot deel van deze gebruikers zou inmiddels hebben geüpdatet naar versie 5.34, waarin de malafide code niet aanwezig is. Op het moment van schrijven zou versie 5.33 nog door 730.000 gebruikers worden gebruikt. Avast adviseert deze gebruikers alsnog te updaten, al benadrukt het bedrijf dat de servers waarvan de malware gebruik maakt offline zijn gehaald en getroffen gebruikers hierdoor geen risico meer lopen.

Daarnaast meldt Avast op 12 september door het bedrijf Morphisec op de hoogte te zijn gebracht van de aanwezigheid van de malafide code in de software van Piriform. Avast vermoedt dat Morphisec ook Cisco op de hoogte heeft gesteld van het probleem, die hier vervolgens in een blogpost melding van heeft gemaakt. Cisco alarmeerde Avast vervolgens op 14 september. Avast benadrukt op dit moment de dreiging al te hebben geanalyseerd en Amerikaanse opsporingsinstanties te hebben ingeschakeld.

Command & Control-server

De Command & Control-server van de malware werd op 15 september offline gehaald door opsporingsinstanties. Secundaire domeinnamen die door de malware werden gebruikt zijn gelijktijdig geregistreerd door het Cisco Talos team. Avast stelt dat de dreiging die uitging van de malware door deze twee acties is weggenomen.

Meer over
Lees ook
Supermalware The Mask bespioneert overheden, diplomaten en olie- & gassector

Supermalware The Mask bespioneert overheden, diplomaten en olie- & gassector

De supermalware The Mask bespioneert al zeker zes jaar lang ongemerkt allerlei doelwitten. De malware richt zich op zowel overheden en diplomaten als de gas- en oliesector. Dit stelt Kaspersky, dat meer details over de zeer geavanceerde malware bekend heeft gemaakt. De malware heeft van zijn makers de naam 'Careto' gekregen, wat het Spaanse woord1

Hackers verstoppen malware in metadata van PNG-bestand

Hackers verstoppen malware in metadata van PNG-bestand

Hackers zijn erin geslaagd malware te verstoppen in PNG-afbeeldingen. De malware nestelt zich in de metadata van de afbeeldingen en worden hierdoor op dit moment nog niet door virusscanners gedetecteerd. De nieuwe distributiemethode voor malware is ontdekt door de analist Peter Gramantik van het beveiligingsbedrijf Securi. Gramantik beschrijft de1

Supermalware The Mask vormt meest geavanceerde cyberbedreiging

Supermalware The Mask vormt meest geavanceerde cyberbedreiging

Stuxnet was tot nu toe de meest geavanceerde malware. Het lijkt er echter op dat Stuxnet door een nieuw ontdekte vorm van malware van de troon is gestoten. De 'supermalware' The Mask wordt omschreven als 'de meest geavanceerde cyberbedreiging van dit moment'. De malware Stuxnet is wereldberoemd. De malware viel gericht Iraanse nucleaire installati1