Avast: ‘Ontwikkelomgeving van CCleaner was mogelijk sinds 3 juli gecompromitteerd’

pixabay-hacker-1944688_960_720

De ontwikkelomgeving van CCleaner was mogelijk al sinds 3 juli gecompromitteerd. Dit meldt Avast, de eigenaar van CCleaner ontwikkelaar Piriform. Het bedrijf baseert zich hierbij op de uitgiftedatum van een gebruikt SSL-certificaat. Avast spreekt van een zeer geavanceerde aanval, die nauwkeurig is voorbereid door de aanvallers.

Piriform en Cisco’s Talos Security Intelligence and Research Group meldden maandag 18 september dat malware is aangetroffen in twee legitieme versies van CCleaner. Het ging hierbij om 32-bit versie van v5.33.6162 van CCleaner en v1.07.3191 van CCleaner Cloud. De 32-bit versie van v5.33 van CCleaner werd aangeboden via de officiële downloadserver van Piriform.

2,27 miljoen keer geïnstalleerd

Avast meldt dat ongeveer 2,27 miljoen gebruikers de gewraakte 32-bit versie van CCleaner hebben geïnstalleerd. Een groot deel van deze gebruikers zou inmiddels hebben geüpdatet naar versie 5.34, waarin de malafide code niet aanwezig is. Op het moment van schrijven zou versie 5.33 nog door 730.000 gebruikers worden gebruikt. Avast adviseert deze gebruikers alsnog te updaten, al benadrukt het bedrijf dat de servers waarvan de malware gebruik maakt offline zijn gehaald en getroffen gebruikers hierdoor geen risico meer lopen.

Daarnaast meldt Avast op 12 september door het bedrijf Morphisec op de hoogte te zijn gebracht van de aanwezigheid van de malafide code in de software van Piriform. Avast vermoedt dat Morphisec ook Cisco op de hoogte heeft gesteld van het probleem, die hier vervolgens in een blogpost melding van heeft gemaakt. Cisco alarmeerde Avast vervolgens op 14 september. Avast benadrukt op dit moment de dreiging al te hebben geanalyseerd en Amerikaanse opsporingsinstanties te hebben ingeschakeld.

Command & Control-server

De Command & Control-server van de malware werd op 15 september offline gehaald door opsporingsinstanties. Secundaire domeinnamen die door de malware werden gebruikt zijn gelijktijdig geregistreerd door het Cisco Talos team. Avast stelt dat de dreiging die uitging van de malware door deze twee acties is weggenomen.

Lees ook
Nieuwe versies FinSpy spionagesoftware in omloop

Nieuwe versies FinSpy spionagesoftware in omloop

Kaspersky-experts hebben nieuwe versies ontdekt van de geavanceerde kwaadaardige spionagetool FinSpy. Deze varianten werken op iOS en Android-apparatuur en zijn in staat activiteiten te volgen van zo goed als alle populaire berichtendiensten ondanks versleuteling. De nieuwe FinSpy versies wissen bovendien hun sporen beter uit dan vorige versies. Zo...

Mac-malware en webapplicatie-exploits winnen aan populariteit

Mac-malware en webapplicatie-exploits winnen aan populariteit

De dreiging van malware groeit, zo blijkt uit de nieuwste editie van het Internet Security Report van WatchGuard Technologies. De securityspecialist detecteerde in het eerste kwartaal van 2019 maar liefst 62 procent meer malware dan in het kwartaal daarvoor. Cybercriminelen maken gebruik van een breed scala aan aanvalstechnieken, waaronder schadelijke...

G DATA ziet explosieve toename van Emotet malware

G DATA ziet explosieve toename van Emotet malware

Eerste halfjaar van 2019 zijn meer varianten waargenomen dan in heel 2018  G DATA kondigt aan dat het een explosieve toename ziet van Emotet malware. De onderzoekers van G DATA SecurityLab namen het afgelopen halfjaar meer varianten van de malware waar dan in heel 2018. In het eerste halfjaar van 2019 zag G DATA SecurityLab maar liefst 33.000 varianten,...